את ההרצאות בארץ העברנו גארי ואני בהתנדבות מלאה, והיה עלי לבטל עשרה ימי הרצאות ופציינטים בארה"ב למען מסע הרצאות זה. וודאי תשאלו מדוע בחרתי להשקיע מאמץ כביר שכזה, הכולל טיסות צפופות באמצע מסלול הרצאות בארה"ב, למען הביקור עם גארי?
ובכן, החלטתי להצטרף לגארי בסיבוב ההרצאות הראשון שלו בארץ מסיבה אחת: לעזור לטבעונים של היום ולטבעונים של המחר להישאר טבעונים גם מחרתיים; ידוע לכל שטבעונים רבים נמשכים לטבעונות בגלל הסבל הרב הנגרם לבעלי החיים בתעשיית הבשר (הרקמות) והחלב. למרות זאת חלק ניכר מהאוכלוסייה אינו מושפע מהאלמנטיים המוסריים או האתיים וטוען – "העולם הוא אכזרי, בעלי חיים בטבע אוכלים בעלי חיים אחרים" (או טענות אחרות, על פי רוב בתחומים הבריאותי וההסטורי). על אנשים אלה אפשר להשפיע בעיקר ע''י חשיבה מדעית, בריאותית, אנתרופולוגית וסביבתית/אקולוגית. ב-24 השנים שחלפו מאז התחלתי לטפל בפציינטים פגשתי אלפי מטופלים ועשרות אלפי מאזינים (בהרצאות, ראיונות טלוויזיה ורדיו) שהרבה מהם "נכשלו בטבעונות" בעבר; נראה לי שאם היינו בודקים סטטיסטית את האנתרופולוגיה של הטבעונות עצמה, היינו מגלים שרוב הטבעונים שהגיעו לדרך חיים זו מסיבות אידאולוגיות מוסריות בלבד זנחו את הטבעונות תוך שנים ספורות מסיבות בריאותיות, משינוי בדפוסי המחשבה, מהשפעת/הפחדת משפחה וחברים או אנשי מדע ורופאים, או מתוך "עייפות החומר" ואי היכולת להתמודד מול הלחצים החברתיים והשחייה נגד הזרם. לעומתם, רבים ממטופליי ומאזיניי בעבר הצליחו לשמור על הגחלת הטבעונית במשך שנים רבות בזכות מידע המבוסס על מדעי הבריאות והטבע, מידע שחיזק אותם בדרכם ומנע מהם לנטוש את הדרך האקולוגית ביותר, המוסרית ביותר והבריאה ביותר (כאשר היא מיושמת באופן אחראי ובלתי גורף) – דרך הטבעונות, שהיא גם דרך הטבע.
אין עוררין על כך שגארי יודע באופן כריזמטי ואומנותי לפרוט על המיתרים המוסריים והרגשיים, ולגרום לרבים בקהל (הצעיר מאד בעיקרו) שנמשך למסר שלו לסלוד ואפילו להיגעל מאכילת מוצרי בעלי חיים. הרצאתו – אשר שפתה מנוסחת במיוחד ע''מ להשפיע על צעירים אמריקאים – שהוא כתב והעביר שוב ושוב בפני קבוצות תלמידים קטנות (שכלל לא הכירו אותו) בבתי ספר ומכללות בארה"ב ושתורגמה לעבר
ית ביוזמת חובב אמיר ודניאל ארליך (פעילי זב''ח שגם הזמינו אותו לארץ), וכן אישיותו הבלתי מתפשרת והבלתי נלאה הפכו אותו בארץ לשם דבר בתחום ההמרה לטבעונות בקרב אוכלוסיות צעירות מגוונות (ומבוגרים עם ’ראש פתוח'), שבזכותו נפקחו עיניהם למציאות הנוראה בה מצויים בעלי החיים בתעשיית המזון. בזכות יכולתו המרשימה להפוך אומניבורים צעירים בישראל לטבעונים, ובעזרת ראיונות שנויים במחלוקת בכלי התקשורת הישראליים, הצליחו הפעילים שהביאוהו ארצה ליצור ממנו ’’מותג’’ נערץ ומפורסם כפי שמעולם לא זכה לו בארה''ב, ולכן הוא הופתע מאד והרגיש מבוכה רבה בהחשפו לקלחת הישראלית הטרנדית.
בגלל השילוב של אלמנטים יחודיים אלה ידעתי שהביקור של גארי בארץ עשוי להשפיע על צעירים רבים בישראל להפוך לטבעונים באופן חפוז,מבלי שיכירו מספיק את האלמנטים הרפואיים והמדעיים – הנותנים בסיס אחראי ובר קיימא לטבעונות – והמאפשרים לטבעונים ’’לייצג את הטבעונות בכבוד’’ ולשמור עליה כאורח חיים בריא לטווח הארוך. רציתי לתת לקהל הנלהב של גארי, המתמקד בד''כ בנושא המוסרי החשוב, גם טעימה מדעית, רפואית ואנתרופולוגית התומכת באורח חיים טבעוני בריא ואחראי, כדי למזער את הסיכון שצעירים רבים יושפעו בעתיד לזנוח את הטבעונות ויגרמו לרבים אחרים להימנע ממנה בשל לחצים חברתיים, משפחתיים, מדעיים–לכאורה, ורפואיים (אמיתיים או לא אמיתיים) – כפי שראיתי באופן תדיר. האמנתי שהקהל הטבעוני בארץ צמא גם למידע מדעי תומך ובר סמכא, ומעוניין גם בטבעונות מתונה יותר שאינה נוטה לשפוט את האומניבורים ולכן אינה מרחיקה מראש נתח גדול מהאוכלוסיה.
ואכן, כך היה. בעת ההרצאות עם גארי ואחריהן קיבלתי תגובות רבות ומכתבים שהעידו על הצורך העמוק של טבעונים רבים ואלו השוקלים לעבור לטבעונות להבין את האלמנטיים המדעיים, הבריאותיים והאנתרופולגיים הקשורים לתזונה טבעונית. פעמים רבות חזרו השאלות על עצמן: ’’הרי היו אבותינו ציידים לקטים, מדוע אם כך, נהיה טבעונים? ומה עם הסידן בחלב? מה עם המחסור בחלבון? מה עם הבעיות בעיכול שאנו סובלים מהם למרות הטבעונות? מה עם מצבים רפואיים ספציפיים אחרים?’’ – אך מכל השאלות, זו הקשורה בויטמין B12 הייתה הנפוצה ביותר – לא הייתה הרצאה אחת שבה נושא הויטמין B12 לא עלה. מכיוון שגארי ענה על השאלות האתיות והחברתיות בעיקר, היה עלי להתמקד בשאלות הבריאותיות לעיל ולשלב בין הגישה המדעית והחשיבה האתית. למשל, ניסיתי להבהיר לכל האנשים הסובלים ממצבים רפואיים שונים שבעיות רפואיות אלו נוצרות לא פחות (ולפעמים הרבה יותר) אצל אלה שאינם טבעונים, ושאסור לצפות מראש שהטבעונות תהווה מטה קסם המרפא כל חולי. צריך לבדוק מהם הגורמים לכל מצב רפואי – שבחלקם קיימים כבר שנים רבות עוד לפני הבחירה בטבעונות – ואין ביכולת הדיאטה בלבד להפכם, כך שהאכזבה מהטבעונות במקרים אלה אינה במקומה. כלומר, יש ליצור תאום ציפיות אחראי ולומר את האמת לגבי היכולת המוגבלת של המזון לרפא מחלות שכבר הגיעו למצב מתקדם. גם מחסורים תזונתיים מצדיקים שיחה אחראית, שהרי קל היום להגיע לחוסר בנוטריינטים מסויימים – לאו דווקא בהקשר לטבעונות.
התקווה הגדולה שלי – לתרום לבריאות האוכלוסיה הטבעונית שתתחזק ותהווה דוגמא ומופת לחיים בריאים וארוכים – כמקור לחיקוי ועידוד האוכלוסיה הכללית לישם שינויים מרחיקי לכת כלפי אורח חיים בריא לאדם, לבע''ח, ולסביבה.