.

מתכות כבדות והשפעתן הרעילה

מאת: ד"ר עדיאל תל-אורן

מתכות כבדות הן מהחומרים הרעילים ביותר בטבע, ורק לאחרונה הן נעשו נפוצות בסביבה ברמה גבוהה ביותר. מתכות כבדות מתחברות לאנזימים ולמולקולות בעלות קשרי גופרית וגורמות לשינויים קיצוניים - בעיקר בתפקוד מערכת העצבים המרכזית, אך גם במערכת העיכול ובאיזון האקולוגי של אוכלוסיית החיידקים, השמרים והפטריות במעיים, ובתפקודן של מערכות הטיהור והניקוי של הגוף.

 

מתכות כבדות נספגות בקלות יחסית אך הן מופרשות מהגוף בקושי רב, דבר שגורם להצטברות מדאיגה שלהן ברקמות.  אצל ילדים ותינוקות הבעיה מחריפה בשל משקלם הנמוך, יכולת נטרול הרעלים הלא-בשלה, הספיגה המהירה במיוחד, וכן הרגישות הגבוהה של מערכת העצבים המתפתחת אצל הילד או התינוק, לשינויים לא-תקינים המשמשים כבסיס להמשך ההתפתחות של מערכת העצבים והמוח.


 

כספית

כספית היא מתכת רעילה שמשבשת את תהליכספיתך הפקת האנרגיה בתאי הגוף וגורמת נזק למעטפת התאים.  הכספית פוגעת בתפקוד הזרוע הגופריתית של גלוטתיון, האחראי על ניטור רמת הכולסטרול "הרע" (LDL), על מניעה של סתימת עורקים ועל נטרול רדיקלים חופשיים. כספית נמצאת בסתימות אמלגם (סתימות כהות) בשיניים, ומשתחררת בעקבות לעיסה, שחיקה, וקורוזיה של הסתימות. אדי כספית משתחררים גם בשל עבודת המקדח של רופא השיניים. הכספית היא חלק מהמרכיבים של חומרים קוטלי פטריות בחקלאות ובתעשיית היין, וריכוזה במזון עולה עם העלייה בשרשרת המזון. ריכוז הכספית בדגים עלול להיות פי מליון מאשר במים שהם שוחים בהם. חמור במיוחד הוא השימוש של כספית בטימרוסל, חומר משמר אנטי-פטרייתי, שנמצא בזריקות חיסון לתינוקות ולמבוגרים. הטימרוסל מיוצר כבר 75 שנה, ועל פי המחקרים הוא מגביר במידה משמעותית את הסיכון לאוטיזם ולבעיות התפתחות אחרות. כיום, תינוקות עד גיל שנתיים מקבלים 18-24 זריקות חיסון, דבר שגורם להצטברות מדאיגה ביותר של כספית ברקמות, במיוחד כשמדובר בתינוקות שיש להם חולשה גנטית במנגנון פירוק הרעלים.

 

קדמיום

קדמיום נחשב לעיתים כרעיל אף יותר מכספית.  אנו נחשפים לקדמיום מעשן סיגריות וממזהמים סביבתיים ותעשייתיים שונים.  קדמיום חודר למוח בקלות אם נחשפים לאלכוהול בשילוב עם עישון (גם עישון פאסיבי).  הקדמיום מצטבר גם בכליות ולגוף קשה מאד להיפטר ממנו.

 

עופרת

העופרת נמצאת בסביבה בכמות גדולה, וילדים או תינוקות נחשפים לה באופן יומיומי כשהם נוגעים באדמה מזוהמת או חול, שותים מי ברז, או נחשפים לצבעי בניין.  מחקרים מראים שיש קשר בין חשיפה לעופרת לבין פגיעה בתפקוד הנוירולוגי, ההתנהגותי והשכלי. התפקוד משתפר לאחר ניקוי העופרת מהגוף באמצעות טיפולים מיוחדים (Chelation).
 

סילוק מתכות כבדות

לסילוק מתכות כבדות יש להשתמש בחומרים כגון : NAC, חומצה אלפא-ליפואית, ויטמין C, ושום, ולהימנע מחשיפה נוספת לרעלים אלה.  בנוסף, יש חומרים חדישים יותר המתפקדים בדרך של כילציה של מתכות כבדות.
לבדיקת רמת המתכות הכבדות בגוף מומלצת בדיקת שתן עם פרובוקציה.
 

מידע נוסף

עוד מידע על מתכות כבדות ורעילות.
בדיקות להצטברות מתכות כבדות, בדיקות גנטיות לגבי יכולת הגוף לסלק רעלים,
הרצאה בנושא טיהור רעלים בראי הרפואה הפונקציונאלית.
 



 
We care about your thoughts!