ש: שאלה ראשונה – אמלגם.
ת: מאוד כדאי להיפטר ממנו, כי אתה נחשף לכספית, לאדי כספית כל נשימה שאתה נושם, כל לעיסה שאתה לועס, כל פעם עם מסטיק, מים חמים, צחצוח שיניים, לעיסת אוכל מעלה בעשרות מונים את כמות הכספית שאתה סופג גם דרך מערכת העיכול וגם דרך הנשימה. בסדנה שעשיתי על מתכות רעילות ורפואת שיניים ביולוגית כל מי שהיה בא אני בטוח שכבר מטפל בשיניים שלו. עוד מעט גם כן היא תהיה זמינה למי שרוצה באופן פרטני עד שנעשה אותה זמינה לכולם והיא בוידאו וכדאי להסתכל עליה, אני בטוח שזה ישכנע אותך, אני לא צריך להיכנס ליותר מזה.
ש: שאלה שנייה – לגבי שומשום.
ת: זה נכון שיש חלקים מהזרע שבהם יש יותר חומצה אוקסלית מאשר אחרים, זה גם תלוי בזן, אבל זה מפספס את הנקודה. הנקודה היא לא להימנע משומשום בגלל החומצה האוקסלית, זה לא מה שאמרתי. אמרתי שגם במזונות בריאים יש חומצה אוקסלית, וצריך בגלל זה להשתדל לקחת סידן מבחוץ, סידן נוסף אם רוצים ללכוד את החומצה האוקסלית הזאת ולהיפטר ממנה בצואה כאשר התוצאות של הבדיקה הוכיחו שהמצב לא טוב מבחינה של חומצה אוקסלית. אבל הנושא הוא להימנע מעודף שומשום יותר מפעמיים בשבוע בגלל החלבונים שבשומשום שגורמים לאלרגיות אצל הרבה מאוד ישראלים שנחשפים כל יום. זה משהו אחר, תאכל פעמיים בשבוע שומשום ואם אין לך רגישות הכול יהיה בסדר, אבל זה לא קשור בחומצה האוקסלית שבשבילה צריך לקחת סידן ציטראט - סידן יחסית זול שהמטרה שלו לא להיכנס לרקמות אלא להישאר בצואה וללכוד את החומצה האוקסלית שתצא החוצה ולא תיכנס למחזור הדם, אם אצלך יש רמת חומצה של היפרוקסלוריה לפי הבדיקה.
ש: שאלה על הבדלים בין בנים ובנות ביחס לרגישות לסויה.
ת: הסויה לא אכפת לה כל-כך אם זה בן או בת, היא נאכלת על-ידי שניהם. אני לא אתן לאנשים חוק... יש אנשים שיכולים לאכול סויה והם לא רגישים אליה. זה לא לגבי כולם, לכן עושים ניסוי, עושים בדיקה, ניסוי ותעייה, צריכים שיקול דעת קליני, אפשר גם בדיקות לעשות, אבל מי שאכל סויה הרבה-הרבה שנים, הרבה פעמים, וזה בעצם כמעט ביומיום שלו, אוכל מזון סיני, מזון עם טעם של אוכל סיני כל יום – יש סבירות גבוהה, אם זה החלבון העיקרי שלו ואם זה חלבון שמופיע בדיאטה כל יום והוא גם חלה מדי פעם ובזמן המחלה הוא אכל את הסויה הזאת וקיבל זריקת חיסון ומיד אחרי זריקת החיסון הוא אכל את הסויה הזאת או אפילו חלקיקים ממנה – הסבירות היא מאוד גבוהה שבמשך השנים הוא יפתח רגישות אל הסויה, בין אם הוא בן ובין אם הוא בת. בלי קשר.
ש: שאלה לגבי הכולסטרול.
ת: כולסטרול נמוך, כמו שאמרנו זאת בעיה. זה לא חשוב אם הוא ילד או מבוגר – כולסטרול נמוך הוא בעייתי, הוא מראה על סיכון, על בעיות הורמונאליות ואכן, הסויה ידועה גם בהשפעות ההורמונאליות שלה. ואני לא רוצה להיתפס לזה כי זה לא נכון לגבי כולם וגם תלוי, אם מישהו אוכל סויה פעם בשבועיים ורק אורגנית לחלוטין – אסור לגעת בסויה אם היא לא אורגנית, וגם אם היא אורגנית זה לא בטוח שהיא לא תהיה מהונדסת גנטית בגלל קרוס-[פולריזציה? 01:48:50 חלק 3], בגלל זיהום, לא בטוח, כי היום כל-כך הרבה סויות עברו הנדוס גנטי של סויה. לכן סויה חייבת להיות אורגנית וגם אז במידה מועטה, כי אחרת את משנה את כל הגנטיקה של החיידקים במערכת העיכול, ואז אי-אפשר להפוך את זה חוץ מטיפולים מאוד-מאוד קיצוניים – להיפטר מכל החיידקים כמעט ולהחליף אותם מלכתחילה, או לעשות טיפולים של השתלת צואה באנשים בריאים... טיפול של השתלת צואה זה מדעי, שוב התעוררתם... שאפשר להשתיל צואה אצל אנשים חולים מאוד באלרגיות קשות וכדומה מאנשים בריאים וזה משפר להם את הבריאות ב-95% מהמקרים, כי הם הרסו לעצמם את מערכת העיכול בגלל כל מיני אלמנטים שאחד מהם הוא ההנדוס הגנטי, והסויה – מאוד-מאוד קשה למצוא סויה שהיא נקייה מהנדוס גנטי...
ש: תוסף תזונה שנקרא גלוטטיון – האם הוא יעיל או לא? כלומר, החומר הסופי, הנגזרת הסופית, לא ה- n-acetylcysteineשהוא חומר המוצא.
ת: הגלוטטיון הוא שלוש חומצות אמינו מחוברות יחדיו. הן בדרך כלל מתפרקות לחומצות האמינו המקוריות שלהן ולכן הגלוטטיון עצמו ייתן לך את חומרי המוצא, אבל אתה עדיין צריך לספוג אותם ואז אתה צריך עדיין את האנרגיה ואת הנוטריאנטים כדי לייצר את הגלוטטיון. אם הם חסרים עדיין תהיה לך בעיה. אז יש אנשים שלוקחים... גלוטטיון הוא גם מוצר יקר; אני ממליץ לאנשים מסוימים שהכסף זאת לא בעיה אצלם ושיש להם באמת בעיה קשה לפעמים לקחת גלוטטיון באבקה ואז הם יודעים שהם קיבלו את כל שלוש חומצות האמינו ולא רק את ה- n-acetylcysteine, אבל ברוב המקרים זה בזבוז כסף, כי ה- n-acetylcysteine הוא ה-rate-limiting reaction, כלומר הוא זה שחסר ומאט את כל התהליך האחר, וגם האנרגיה. לכן, עדיף כבר את ה-NAC600, ה- 600 n-acetylcysteine - - זה כבר יותר הגיוני וזול, אלא אם כן למישהו יש מחלת פרקינסון או מחלה נוירולוגית קשה או סרטן והם צריכים גלוטטיון מוגמר כי הם לא מצליחים לייצר, אין להם אנרגיה וכדומה, אז הם יכולים לקחת גלוטטיון בשאיפה. אותו גלוטטיון שאפשר להזריק אותו תוך-ורידית, שזה גם פיתרון טוב, זה גם טיפול נהדר אבל לא קיים בארץ, ואם אי-אפשר לתת את זה בטיפול תוך-ורידי אפשר לנשום את זה ישר מהמשאף כמו של חולי אסטמה, ב-nebulizer – פשוט לנשום את הגלוטטיון ואתה מקבל קצת כל פעם ואתה יכול כמה פעמים ביום ואתה יכול לעשות את זה מהבית שלך במקום ללכת לטיפול תוך-ורידי.
ש: [?]
ת: עדיפות, אלא אם כן אתה במצב קליני מאוד קשה ואז אתה יכול את הדברים היקרים יותר, כי הרי גלוטטיון מוגמר שאתה מקבל אותו בנשימה עם משאף הוא יהיה ממש יקר כי הוא נועד לזריקות תוך-ורידיות, זה טיפול כבר ברמה רפואית, אבל זה משהו תזונתי לחלוטין. כלומר, ברמה רפואית אבל זה תזונה בדיוק כמו שתזונה צריכה להיות, והוא יכול לעזור. ואם תקראו את העדויות שיש לאנשים במחלות נוירולוגיות קשות שעושות טיפולים בגלוטטיון תוך-ורידיים יש תוצאות מדהימות, אבל בארץ... דיברתי על פרקינסון כרגע, מחלות נוירולוגיות קשות...
ש: [?]
ת: אז הם יכולים לעשות גלוטטיון בהזרקה, יכול להיות, כי זה דבר הגיוני לעשותו אבל הם בדרך כלל משתמשים ב-DMPS ולא בגלוטטיון. DMPS תוך-ורידי.
ש: [שאלה על אקמול]?
ת: כן, יש רעלים שגלוטטיון עובד מצוין נגדם.
ש: שאלה לגבי נטילה פומית.
ת: אוקיי, נטילה פומית... מעניין. למה הזכרתי אותו? כי רוב האנשים שמשתמשים בו לוקחים אותו בנטילה פומית... בהקשר של הובלת חומצות שומן למיטוכונדריה כדי לייצר אנרגיה. תראי, אם היית עושה את הבדיקה של חומצות אורגניות בשתן היית רואה אם זה באמת משהו שסביר בשבילך, אני לא חושב שכולם צריכים לקחת משהו. יש אלפי תוספי תזונה, לא כולם צריכים את כולם. חלק צריכים משהו כזה, חלק צריכים כזה, חלק יכולים בלי. זה רק עניין של מי, מה, מה ההיסטוריה, מה המצב הקליני, מה התוצאות אומרות, זה משהו לא כוללני, זה פרטני.
ש: [?]
ת: יש בדיקות שגרתיות שכל רופא יכול לעשות, קופת החולים יכולה לעשות. הן בדיקות בדם בדרך כלל, בסרום, כמו ה-3T החופשי וה-4T וכדומה, אלה הורמונים אז אפשר לעשות אותן בקופת חולים. אם זה בדיקה יותר מדייקת, כמו reverse T3 - 3T שעבר רוורסיה – שזה אני מבקש אצל אנשים שיש להם בעיה ספציפית בבלוטת התריס. אם אנשים עשו את הבדיקה העצמית של טמפרטורה ביזאלית, ומי שירצה אנחנו ניתן לכם את הדף, שאתם יכולים לשים את הטמפרטורה שלכם כל בוקר עם כל ההוראות ולראות אם הטמפרטורה שלכם מעידה על בעיה בבלוטת התריס אפילו אם התוצאות בדם נראות כאילו הן בסדר. ולא רק להסתכל על TSH אלא גם להסתכל על נוגדנים. הדברים האלה אפשר בקופת חולים ברובם. יש אנשים שלא יכולים לשכנע את הרופא ואז הם יעשו משהו באופן פרטי. הם לא חלק מהחומצות האורגניות בשתן כי החומצות האורגניות זה בדיקה ספציפית. אמרתי, יש מאות בדיקות, יש אלפי בדיקות ולא כל הבדיקות בעולם צריכות להיות חלק מהבדיקה הספציפית לחומצות האורגניות בשתן, כי הורמונים זה לא חומצה אורגנית בשתן, זה משהו אחר. כשבודקים הורמונים בודקים הורמונים ולפעמים אפשר לבדוק הורמונים, אבל תיזהרו מההורמונים, כי כשמדובר בחילוף חומרים – אם בודקים הורמונים ישר, על ההתחלה, יש סיכון גבוה מאוד שהטיפול הראשוני כבר יהיה טיפול הורמונאלי, ולמה זה לא טוב? כי כפי שכבר הבנתם חילוף החומרים מוביל אותנו לייצור הורמונים על סמך מה שכבר יש, על סמך האנרגיה, על סמך הוויטמינים, על סמך חומרי המוצא. אם יש משהו חסר ולקחנו הורמון כבר על ההתחלה אף פעם לא נדע אם אנחנו צריכים אותו באמת או לא כי אנחנו נעשים תלותיים בו ואנחנו לא יודעים אם נצליח לייצר אותו בלעדיו, ולא טיפלנו בגורמים, כלומר בחומרי המוצא, באנרגיה ובוויטמינים הנחוצים והקופקטורים והמינרלים הנחוצים כדי להמיר אותו לתוצר הסופי, ובעצם גרמנו לגוף שלנו לייצר פחות ממנו כי לכל ההורמונים יש פידבק שגורם לנו לייצר פחות כשהרמה שלהם עולה, ואז לא נדע לעולם אם אנחנו יכולים בלעדיהם או לא. לכן, בגישה ההוליסטית הטבעית והמדעית כאחת, לא רק המדעית שאומרת "בוא ניתן להם הורמון, אפילו אם הוא טבעי"... הגישה הטבעית באמת היא לנסות למצוא את הגורמים, לטפל בהם, לראות אם הרמה של ההורמון תשתפר ותהפוך להיות מאוזנת או נורמאלית בעצמה על סמך אותם טיפולים ועל סמך אותן בדיקות ואם אחרי כל הניסיונות זה נכשל רק אז לתת הורמון סופי, עם יוצא מהכלל אחד שזה ה-DHEA sulfate. ה-DHEA sulfate, בדיקה שאני מזמין אצל הרבה מטופלים שלי, בדם, DHEA sulfate היא בדיקה חשובה ולא משנה מה נעשה – אין פידבק שלילי, גם אם ניקח DHEA הגוף ימשיך לייצר ויש לזה סיבות שהזכרתי אותן בסדנה על חיים ארוכים ובריאים בתחום של הסקס.
ש: [?]
ת: ראשית, אני לא התייחסתי בשום ביטול. התייחסתי בביטול לגישה הסנסציונית שגורמת לאנשים לעשות כל מיני פעילויות אובססיביות שאין להן הרבה משמעות. ודאי וודאי שמישהו גורם לעצמו לנזקים על-ידי אכילת רעלים או כימיקלים כמו חומצה זרחתית שנמצאת במשקאות הקלים או על-ידי אכילת בשר ודברי חלב שגם הם, החלבונים האלה מביאים להרבה חומצה זרחתית – ודאי וודאי שאנשים כאלה חייבים לעשות שינויים בדיאטה ולאכול הרבה יותר מהירקות והעלים שיגרמו יותר לחומצה קרבונית, במקום, ואז יהיה להם יותר קל בהדרגה לשפר את המצב, אבל הניסיון המוגזם לשנות את החומציות של השתן, להפוך אותו לבסיסי ולהפוך את הדם לבסיסי מתוך טעות בחשיבה, כי הרי הדם לא ישנה את הבסיסיות שלו, זו גישה אובססיבית ומוטעה, ואנשים נותנים יותר מדי טון, יותר מדי תשומת לב ומאמץ לכיוון הלא נכון, כאשר מה שהם צריכים לעשות זה פשוט לאכול בריא על סמך מה שהטבע אמר. תסתכלו בעשרת המזונות, תבקשו את זה, תקבלו במתנה בחינם את עשרת המזונות, מה כן לאכול ואין שם הגבלה כמעט אבל יש המון מה לאכול, וכשאוכלים כך באופן טבעי רמת החומציות תרד בהדרגה בלי לחשוב יותר מדי, למרות שהיא אף פעם לא תרד לרמה האידיאלית כי אנחנו עדיין נאכל טיפה יותר דגנים וקטניות אם אנחנו חיים בסביבה שלנו דהיום, ולכן זה לא יהיה מושלם. אבל זה יהיה מספיק טוב בשביל להימנע מהנזקים של חומציות כתוצאה מלחץ נפשי שבא כתוצאה מאובססיביות שקשורה במזון, שאנשים חרדתיים, כל הזמן דואגים: מה אני אוכל? מה אני לא אוכל? במקום להירגע קצת ולהשתמש בידע שלכם כדי להבחין בין טוב לרע ולא להשקיע את כל מרצכם וכל כספכם בכל הדברים ששמעתם פעם אחת ופתאום הפכתם להיות מושבעים שלהם, שפוטים שלהם. אל תהיו שפוטים. תהיו רגועים ותלכו בכיוון הנכון כל הזמן על סמך המזונות שהטבע ייעד לנו, ותעשו דברים נוספים רק על סמך העובדה שהטבע שלנו כבר השתנה, ששינינו אותו עם ההנדוס גנטי ועם זיהום ועם חשיפה לאלקטרומגנטיות וכו' וכו'. עברנו על זה מספיק. ואז אין פה בעיה של אובססיה, אין פה בעיה של אורתורקסיה שאתם שמעתם על זה לאחרונה, אורתורקסיה שטוענת שאנשים שאוכלים בריא הם בעצם סובלים מבעיה פסיכולוגית. מי שאוכל בריא – או שהוא סובל מבעיה פסיכולוגית או שהוא לא סובל מבעיה פסיכולוגית, זה לא קשור באכילה בריאה. יש כאלה שאוכלים בריא בצורה אובססיבית והם כן סובלים מבעיה פסיכולוגית שבעטיה הם מאוד אובססיביים, לא משנה מה הם יעשו, כולל אוכל, אז הם צריכים להבין את זה ולטפל בזה ולשפר את המצב ואז האוכל יהיה רק מסיבה של בריאות ולא מסיבה של אובססיה, ומי שהוא אוכל בריא והוא לא אובססיבי, והוא הגיוני ומתון ולא מנסה מיד לשכנע את כל העולם מסביבו ולא מלקה אנשים ושונא אותם כי הם לא אוכלים כמוהו – אין לו בעיה, הוא יכול לאכול בריא ואף אחד לא יכול להגיד שיש לו אורתורקסיה.
ת: מאוד כדאי להיפטר ממנו, כי אתה נחשף לכספית, לאדי כספית כל נשימה שאתה נושם, כל לעיסה שאתה לועס, כל פעם עם מסטיק, מים חמים, צחצוח שיניים, לעיסת אוכל מעלה בעשרות מונים את כמות הכספית שאתה סופג גם דרך מערכת העיכול וגם דרך הנשימה. בסדנה שעשיתי על מתכות רעילות ורפואת שיניים ביולוגית כל מי שהיה בא אני בטוח שכבר מטפל בשיניים שלו. עוד מעט גם כן היא תהיה זמינה למי שרוצה באופן פרטני עד שנעשה אותה זמינה לכולם והיא בוידאו וכדאי להסתכל עליה, אני בטוח שזה ישכנע אותך, אני לא צריך להיכנס ליותר מזה.
ש: שאלה שנייה – לגבי שומשום.
ת: זה נכון שיש חלקים מהזרע שבהם יש יותר חומצה אוקסלית מאשר אחרים, זה גם תלוי בזן, אבל זה מפספס את הנקודה. הנקודה היא לא להימנע משומשום בגלל החומצה האוקסלית, זה לא מה שאמרתי. אמרתי שגם במזונות בריאים יש חומצה אוקסלית, וצריך בגלל זה להשתדל לקחת סידן מבחוץ, סידן נוסף אם רוצים ללכוד את החומצה האוקסלית הזאת ולהיפטר ממנה בצואה כאשר התוצאות של הבדיקה הוכיחו שהמצב לא טוב מבחינה של חומצה אוקסלית. אבל הנושא הוא להימנע מעודף שומשום יותר מפעמיים בשבוע בגלל החלבונים שבשומשום שגורמים לאלרגיות אצל הרבה מאוד ישראלים שנחשפים כל יום. זה משהו אחר, תאכל פעמיים בשבוע שומשום ואם אין לך רגישות הכול יהיה בסדר, אבל זה לא קשור בחומצה האוקסלית שבשבילה צריך לקחת סידן ציטראט - סידן יחסית זול שהמטרה שלו לא להיכנס לרקמות אלא להישאר בצואה וללכוד את החומצה האוקסלית שתצא החוצה ולא תיכנס למחזור הדם, אם אצלך יש רמת חומצה של היפרוקסלוריה לפי הבדיקה.
ש: שאלה על הבדלים בין בנים ובנות ביחס לרגישות לסויה.
ת: הסויה לא אכפת לה כל-כך אם זה בן או בת, היא נאכלת על-ידי שניהם. אני לא אתן לאנשים חוק... יש אנשים שיכולים לאכול סויה והם לא רגישים אליה. זה לא לגבי כולם, לכן עושים ניסוי, עושים בדיקה, ניסוי ותעייה, צריכים שיקול דעת קליני, אפשר גם בדיקות לעשות, אבל מי שאכל סויה הרבה-הרבה שנים, הרבה פעמים, וזה בעצם כמעט ביומיום שלו, אוכל מזון סיני, מזון עם טעם של אוכל סיני כל יום – יש סבירות גבוהה, אם זה החלבון העיקרי שלו ואם זה חלבון שמופיע בדיאטה כל יום והוא גם חלה מדי פעם ובזמן המחלה הוא אכל את הסויה הזאת וקיבל זריקת חיסון ומיד אחרי זריקת החיסון הוא אכל את הסויה הזאת או אפילו חלקיקים ממנה – הסבירות היא מאוד גבוהה שבמשך השנים הוא יפתח רגישות אל הסויה, בין אם הוא בן ובין אם הוא בת. בלי קשר.
ש: שאלה לגבי הכולסטרול.
ת: כולסטרול נמוך, כמו שאמרנו זאת בעיה. זה לא חשוב אם הוא ילד או מבוגר – כולסטרול נמוך הוא בעייתי, הוא מראה על סיכון, על בעיות הורמונאליות ואכן, הסויה ידועה גם בהשפעות ההורמונאליות שלה. ואני לא רוצה להיתפס לזה כי זה לא נכון לגבי כולם וגם תלוי, אם מישהו אוכל סויה פעם בשבועיים ורק אורגנית לחלוטין – אסור לגעת בסויה אם היא לא אורגנית, וגם אם היא אורגנית זה לא בטוח שהיא לא תהיה מהונדסת גנטית בגלל קרוס-[פולריזציה? 01:48:50 חלק 3], בגלל זיהום, לא בטוח, כי היום כל-כך הרבה סויות עברו הנדוס גנטי של סויה. לכן סויה חייבת להיות אורגנית וגם אז במידה מועטה, כי אחרת את משנה את כל הגנטיקה של החיידקים במערכת העיכול, ואז אי-אפשר להפוך את זה חוץ מטיפולים מאוד-מאוד קיצוניים – להיפטר מכל החיידקים כמעט ולהחליף אותם מלכתחילה, או לעשות טיפולים של השתלת צואה באנשים בריאים... טיפול של השתלת צואה זה מדעי, שוב התעוררתם... שאפשר להשתיל צואה אצל אנשים חולים מאוד באלרגיות קשות וכדומה מאנשים בריאים וזה משפר להם את הבריאות ב-95% מהמקרים, כי הם הרסו לעצמם את מערכת העיכול בגלל כל מיני אלמנטים שאחד מהם הוא ההנדוס הגנטי, והסויה – מאוד-מאוד קשה למצוא סויה שהיא נקייה מהנדוס גנטי...
ש: תוסף תזונה שנקרא גלוטטיון – האם הוא יעיל או לא? כלומר, החומר הסופי, הנגזרת הסופית, לא ה- n-acetylcysteineשהוא חומר המוצא.
ת: הגלוטטיון הוא שלוש חומצות אמינו מחוברות יחדיו. הן בדרך כלל מתפרקות לחומצות האמינו המקוריות שלהן ולכן הגלוטטיון עצמו ייתן לך את חומרי המוצא, אבל אתה עדיין צריך לספוג אותם ואז אתה צריך עדיין את האנרגיה ואת הנוטריאנטים כדי לייצר את הגלוטטיון. אם הם חסרים עדיין תהיה לך בעיה. אז יש אנשים שלוקחים... גלוטטיון הוא גם מוצר יקר; אני ממליץ לאנשים מסוימים שהכסף זאת לא בעיה אצלם ושיש להם באמת בעיה קשה לפעמים לקחת גלוטטיון באבקה ואז הם יודעים שהם קיבלו את כל שלוש חומצות האמינו ולא רק את ה- n-acetylcysteine, אבל ברוב המקרים זה בזבוז כסף, כי ה- n-acetylcysteine הוא ה-rate-limiting reaction, כלומר הוא זה שחסר ומאט את כל התהליך האחר, וגם האנרגיה. לכן, עדיף כבר את ה-NAC600, ה- 600 n-acetylcysteine - - זה כבר יותר הגיוני וזול, אלא אם כן למישהו יש מחלת פרקינסון או מחלה נוירולוגית קשה או סרטן והם צריכים גלוטטיון מוגמר כי הם לא מצליחים לייצר, אין להם אנרגיה וכדומה, אז הם יכולים לקחת גלוטטיון בשאיפה. אותו גלוטטיון שאפשר להזריק אותו תוך-ורידית, שזה גם פיתרון טוב, זה גם טיפול נהדר אבל לא קיים בארץ, ואם אי-אפשר לתת את זה בטיפול תוך-ורידי אפשר לנשום את זה ישר מהמשאף כמו של חולי אסטמה, ב-nebulizer – פשוט לנשום את הגלוטטיון ואתה מקבל קצת כל פעם ואתה יכול כמה פעמים ביום ואתה יכול לעשות את זה מהבית שלך במקום ללכת לטיפול תוך-ורידי.
ש: [?]
ת: עדיפות, אלא אם כן אתה במצב קליני מאוד קשה ואז אתה יכול את הדברים היקרים יותר, כי הרי גלוטטיון מוגמר שאתה מקבל אותו בנשימה עם משאף הוא יהיה ממש יקר כי הוא נועד לזריקות תוך-ורידיות, זה טיפול כבר ברמה רפואית, אבל זה משהו תזונתי לחלוטין. כלומר, ברמה רפואית אבל זה תזונה בדיוק כמו שתזונה צריכה להיות, והוא יכול לעזור. ואם תקראו את העדויות שיש לאנשים במחלות נוירולוגיות קשות שעושות טיפולים בגלוטטיון תוך-ורידיים יש תוצאות מדהימות, אבל בארץ... דיברתי על פרקינסון כרגע, מחלות נוירולוגיות קשות...
ש: [?]
ת: אז הם יכולים לעשות גלוטטיון בהזרקה, יכול להיות, כי זה דבר הגיוני לעשותו אבל הם בדרך כלל משתמשים ב-DMPS ולא בגלוטטיון. DMPS תוך-ורידי.
ש: [שאלה על אקמול]?
ת: כן, יש רעלים שגלוטטיון עובד מצוין נגדם.
ש: שאלה לגבי נטילה פומית.
ת: אוקיי, נטילה פומית... מעניין. למה הזכרתי אותו? כי רוב האנשים שמשתמשים בו לוקחים אותו בנטילה פומית... בהקשר של הובלת חומצות שומן למיטוכונדריה כדי לייצר אנרגיה. תראי, אם היית עושה את הבדיקה של חומצות אורגניות בשתן היית רואה אם זה באמת משהו שסביר בשבילך, אני לא חושב שכולם צריכים לקחת משהו. יש אלפי תוספי תזונה, לא כולם צריכים את כולם. חלק צריכים משהו כזה, חלק צריכים כזה, חלק יכולים בלי. זה רק עניין של מי, מה, מה ההיסטוריה, מה המצב הקליני, מה התוצאות אומרות, זה משהו לא כוללני, זה פרטני.
ש: [?]
ת: יש בדיקות שגרתיות שכל רופא יכול לעשות, קופת החולים יכולה לעשות. הן בדיקות בדם בדרך כלל, בסרום, כמו ה-3T החופשי וה-4T וכדומה, אלה הורמונים אז אפשר לעשות אותן בקופת חולים. אם זה בדיקה יותר מדייקת, כמו reverse T3 - 3T שעבר רוורסיה – שזה אני מבקש אצל אנשים שיש להם בעיה ספציפית בבלוטת התריס. אם אנשים עשו את הבדיקה העצמית של טמפרטורה ביזאלית, ומי שירצה אנחנו ניתן לכם את הדף, שאתם יכולים לשים את הטמפרטורה שלכם כל בוקר עם כל ההוראות ולראות אם הטמפרטורה שלכם מעידה על בעיה בבלוטת התריס אפילו אם התוצאות בדם נראות כאילו הן בסדר. ולא רק להסתכל על TSH אלא גם להסתכל על נוגדנים. הדברים האלה אפשר בקופת חולים ברובם. יש אנשים שלא יכולים לשכנע את הרופא ואז הם יעשו משהו באופן פרטי. הם לא חלק מהחומצות האורגניות בשתן כי החומצות האורגניות זה בדיקה ספציפית. אמרתי, יש מאות בדיקות, יש אלפי בדיקות ולא כל הבדיקות בעולם צריכות להיות חלק מהבדיקה הספציפית לחומצות האורגניות בשתן, כי הורמונים זה לא חומצה אורגנית בשתן, זה משהו אחר. כשבודקים הורמונים בודקים הורמונים ולפעמים אפשר לבדוק הורמונים, אבל תיזהרו מההורמונים, כי כשמדובר בחילוף חומרים – אם בודקים הורמונים ישר, על ההתחלה, יש סיכון גבוה מאוד שהטיפול הראשוני כבר יהיה טיפול הורמונאלי, ולמה זה לא טוב? כי כפי שכבר הבנתם חילוף החומרים מוביל אותנו לייצור הורמונים על סמך מה שכבר יש, על סמך האנרגיה, על סמך הוויטמינים, על סמך חומרי המוצא. אם יש משהו חסר ולקחנו הורמון כבר על ההתחלה אף פעם לא נדע אם אנחנו צריכים אותו באמת או לא כי אנחנו נעשים תלותיים בו ואנחנו לא יודעים אם נצליח לייצר אותו בלעדיו, ולא טיפלנו בגורמים, כלומר בחומרי המוצא, באנרגיה ובוויטמינים הנחוצים והקופקטורים והמינרלים הנחוצים כדי להמיר אותו לתוצר הסופי, ובעצם גרמנו לגוף שלנו לייצר פחות ממנו כי לכל ההורמונים יש פידבק שגורם לנו לייצר פחות כשהרמה שלהם עולה, ואז לא נדע לעולם אם אנחנו יכולים בלעדיהם או לא. לכן, בגישה ההוליסטית הטבעית והמדעית כאחת, לא רק המדעית שאומרת "בוא ניתן להם הורמון, אפילו אם הוא טבעי"... הגישה הטבעית באמת היא לנסות למצוא את הגורמים, לטפל בהם, לראות אם הרמה של ההורמון תשתפר ותהפוך להיות מאוזנת או נורמאלית בעצמה על סמך אותם טיפולים ועל סמך אותן בדיקות ואם אחרי כל הניסיונות זה נכשל רק אז לתת הורמון סופי, עם יוצא מהכלל אחד שזה ה-DHEA sulfate. ה-DHEA sulfate, בדיקה שאני מזמין אצל הרבה מטופלים שלי, בדם, DHEA sulfate היא בדיקה חשובה ולא משנה מה נעשה – אין פידבק שלילי, גם אם ניקח DHEA הגוף ימשיך לייצר ויש לזה סיבות שהזכרתי אותן בסדנה על חיים ארוכים ובריאים בתחום של הסקס.
ש: [?]
ת: ראשית, אני לא התייחסתי בשום ביטול. התייחסתי בביטול לגישה הסנסציונית שגורמת לאנשים לעשות כל מיני פעילויות אובססיביות שאין להן הרבה משמעות. ודאי וודאי שמישהו גורם לעצמו לנזקים על-ידי אכילת רעלים או כימיקלים כמו חומצה זרחתית שנמצאת במשקאות הקלים או על-ידי אכילת בשר ודברי חלב שגם הם, החלבונים האלה מביאים להרבה חומצה זרחתית – ודאי וודאי שאנשים כאלה חייבים לעשות שינויים בדיאטה ולאכול הרבה יותר מהירקות והעלים שיגרמו יותר לחומצה קרבונית, במקום, ואז יהיה להם יותר קל בהדרגה לשפר את המצב, אבל הניסיון המוגזם לשנות את החומציות של השתן, להפוך אותו לבסיסי ולהפוך את הדם לבסיסי מתוך טעות בחשיבה, כי הרי הדם לא ישנה את הבסיסיות שלו, זו גישה אובססיבית ומוטעה, ואנשים נותנים יותר מדי טון, יותר מדי תשומת לב ומאמץ לכיוון הלא נכון, כאשר מה שהם צריכים לעשות זה פשוט לאכול בריא על סמך מה שהטבע אמר. תסתכלו בעשרת המזונות, תבקשו את זה, תקבלו במתנה בחינם את עשרת המזונות, מה כן לאכול ואין שם הגבלה כמעט אבל יש המון מה לאכול, וכשאוכלים כך באופן טבעי רמת החומציות תרד בהדרגה בלי לחשוב יותר מדי, למרות שהיא אף פעם לא תרד לרמה האידיאלית כי אנחנו עדיין נאכל טיפה יותר דגנים וקטניות אם אנחנו חיים בסביבה שלנו דהיום, ולכן זה לא יהיה מושלם. אבל זה יהיה מספיק טוב בשביל להימנע מהנזקים של חומציות כתוצאה מלחץ נפשי שבא כתוצאה מאובססיביות שקשורה במזון, שאנשים חרדתיים, כל הזמן דואגים: מה אני אוכל? מה אני לא אוכל? במקום להירגע קצת ולהשתמש בידע שלכם כדי להבחין בין טוב לרע ולא להשקיע את כל מרצכם וכל כספכם בכל הדברים ששמעתם פעם אחת ופתאום הפכתם להיות מושבעים שלהם, שפוטים שלהם. אל תהיו שפוטים. תהיו רגועים ותלכו בכיוון הנכון כל הזמן על סמך המזונות שהטבע ייעד לנו, ותעשו דברים נוספים רק על סמך העובדה שהטבע שלנו כבר השתנה, ששינינו אותו עם ההנדוס גנטי ועם זיהום ועם חשיפה לאלקטרומגנטיות וכו' וכו'. עברנו על זה מספיק. ואז אין פה בעיה של אובססיה, אין פה בעיה של אורתורקסיה שאתם שמעתם על זה לאחרונה, אורתורקסיה שטוענת שאנשים שאוכלים בריא הם בעצם סובלים מבעיה פסיכולוגית. מי שאוכל בריא – או שהוא סובל מבעיה פסיכולוגית או שהוא לא סובל מבעיה פסיכולוגית, זה לא קשור באכילה בריאה. יש כאלה שאוכלים בריא בצורה אובססיבית והם כן סובלים מבעיה פסיכולוגית שבעטיה הם מאוד אובססיביים, לא משנה מה הם יעשו, כולל אוכל, אז הם צריכים להבין את זה ולטפל בזה ולשפר את המצב ואז האוכל יהיה רק מסיבה של בריאות ולא מסיבה של אובססיה, ומי שהוא אוכל בריא והוא לא אובססיבי, והוא הגיוני ומתון ולא מנסה מיד לשכנע את כל העולם מסביבו ולא מלקה אנשים ושונא אותם כי הם לא אוכלים כמוהו – אין לו בעיה, הוא יכול לאכול בריא ואף אחד לא יכול להגיד שיש לו אורתורקסיה.