.

שאלות ותשובות מסדנת נפש בריאה במוח בריא

שאלה: מה זה מונו-דיאט?

תשובה: מונו-דיאט זו דיאטה שמתבססת על מזון אחד לכל ארוחה או מזון אחד כל ליום, כלומר רק לאכול אגסים בארוחה אחת, ארוחה שנייה – רק מלפפונים, ארוחה שלישית – רק בטטות או רק קישואים או רק ארטישוק ירושלמי וכדומה. עושים את זה לתקופה קצרים יחסית, של כמה שבועות מקסימום, כדי להיפטר מהרבה מזונות אלרגניים וכדי לזהות אותם ולפשט את תהליך העיכול ועוד כהנה וכהנה. זו דיאטה שנקראת דיאטת מונו, מונו-דיאט. משתמשים בה במצבים שונים, היא לא לכל בן-אדם ולא לכל מצב.

שאלה: שאלה על חוסר או יתר תיאבון...

תשובה: [פרנסיס עונה:] הנושא של תיאבון קשור לכל המערכת של מה חסר ומה לא חסר, או מה צריכים במקום. אוכל זה משהו אחר ותיאבון זה משהו אחר. השאלה קצת דורשת איזושהי הרחבה. 
[עדיאל:] זה קשה לענות על שאלה כזאת כי תיאבון הוא דבר שמושפע מהמון תהליכים, גם ממנגנון התגמול במערכת הלימבית, גם אם אנשים שמורעלים, למשל מתכות כבדות משפיעות על יכולת האבחנה בין רעב ללא רעב – אתה פתאום נעשה רעב ורוצה לאכול עוד ועוד. יש אנשים שחסר להם שומנים אז הם צריכים יותר שומנים. יש אנשים שחסר להם כולסטרול. מחסור בכולסטרול הוא מחסור מאוד-מאוד נפוץ היום, ואצל מי שיש לו חרדות או דיכאונות, בבדיקות מצאו שיש להם נטייה לכולסטרול נמוך ואז הם יהיו רעבים ויהפכו להיות צמחוניים ופתאום... הצמחונות היא לא הבעיה. הבעיה היא שהיה להם כבר מחסור והם הפסיקו לקחת את זה מבחוץ והם מרגישים שאין להם כולסטרול, וכולסטרול חשוב מאוד לתפקוד המוח ופתאום יש להם רעב והם רוצים לאכול יותר קלוריות שיש בהם כולסטרול. 
[פרנסיס:] תוספת לתשובה – התיאבון מושפע מהלם או מה שקורה סביב הבן-אדם, אז אם הבן-אדם נפגע או מותקף או הלם קרב, זה ישפיע על התיאבון. ויש עוד הרבה אלמנטים לזה. 
[עדיאל:] שאלה טובה אבל מורכבת מאוד, צריך לבדוק מהם הגורמים לכל מצב. 


שאלה: שאלה לגבי סוגים אחרים של מגנזיום.

תשובה: הוזכר באופן ספציפי מלח אנגלי שזה סוג של מגנזיום שלא נועד לספיגה של המגנזיום עצמו, הוא נועד למטרות אחרות, הוא מקור חלש מאוד למגנזיום קליני. לא רוצה להגיד מינונים כרגע לשום דבר, כי זה לא מתאים פה, וגם זה לא חשוב כל-כך כי מה שחשוב זה כל בן-אדם. כמה את צריכה זה לא מה שמישהו אחר צריך, והמחסור שלך שונה מאחרים, ויותר חשוב מהמינון זה הספיגה. את לוקחת ויטמין D מסוג אחד פי עשרה בכמותו והוא נספג פחות; את לוקחת DHEA שהוא גם הורמון מאוד חשוב למי שיש בעיות בבלוטת יותרת הכליה וצריך תמיכה, ההורמון DHEA בארה"ב הוא בלי מרשם והרבה ממטופליי מביאים אותו מארה"ב כי הוא לא קיים בארץ. ה-DHEA עוזר מאוד גם לבלוטת יותרת הכליה, גם להפחתת סטרס ואפשר לקחת אותו במינון של 50 מ"ג ותוספת אחת ספציפית לדיכאון אבל אפשר לקחת אותו רק ב-5 מ"ג שעבר תהליך מיוחד של נוזל שהופך את זה להיות הרבה יותר ספיג. לכן, יותר חשוב איך זה נספג.


שאלה: מהו תהליך המתיליזציה?

תשובה: הוא התהליך שבו הופכים את הויטמין D למשהו דמוי תחליב. מבחינה מולקולארית זה לא ממש תחליב; זה מצב שבו יוצרים כדורים כמו המיקרופון הזה, כדורים שבהם החלק שאוהב מים הוא כלפי חוץ והחלק שאוהב שומן הוא כלפי פנים, ולכן הויטמין D הופך להיות מומס מים, וזה טיפות.


שאלה: מה הגורמים העיקריים ליקיצת בוקר מוקדמת?

תשובה: [פרנסיס:] מהצד הנפשי או מהצד הפיזי? זה תלוי גם בגיל, תלוי גם בהרגלי הילדות של הורים מול ילדים, שאימא נכנסת לחדר ומלטפת את הילד לראות אם הוא נושם בבוקר, זה יכול לגרום לזה בעוד 50 שנה אחר-כך... סביר להניח שזה קשור הרבה יותר להורמונאליות... 
[עדיאל:] יש הרבה אלמנטים הורמונאליים שמשפיעים, כמובן האיזון בין האסטרוגן לפרוגסטרון שזה משהו שהזכרנו קצת בסדנה על החיים הארוכים והבריאים, זה לא ממש בתחום של היום, אבל יש גם אלמנטים של הרגלי שינה כלליים: מתי את מתחילה את השינה? כדאי להיכנס להרגלי שינה ולדפוסי שינה מאוד קבועים של מספיק שעות כדי שלא יהיה צורך כל פעם לעשות שינויים, והגוף כבר יטפל בעצמו. גם מתכות כבדות, גם ליתיום, גם זיהום חשמלי, כולם משפיעים על הדברים האלה. 


שאלה: אם מגנזיום כל-כך חשוב, איך אפשר לבדוק אותו?

תשובה: שאלה שהתשובה היא ארוכה מדי. כיום, הבדיקה שהכי קל להמליץ עליה היא הבדיקה של מגנזיום בתוך כדוריות הדם האדומות, כלומר לא בפלסמה, לא בדם, אלא ב-RBC magnesium. הוא גם לא הכי מדויק, יש בדיקה יותר מדויקת אבל היא מאוד יקרה ואני לא רוצה בכלל להביא אותה לארץ כי אני לא רוצה שאנשים יבזבזו יותר מדי כסף רק בשביל מוצר שבלאו הכי ידוע שהוא חסר לרוב האנשים.


שאלה: [שאלה על המדעיות בטיפול הביולוגי נפשי?]

תשובה: עדיין לידיעתי אין בית חולים כזה, לא קיים, לכן כל מה שיש זה טיפולים שכל מטפל עושה בעצמו, לכל אחד יש את האנקדוטות שלו וזה מצב חסר. חסר לנו עוד מחקר. תוצאות כבר יש אבל מחקר שיוכיח את זה לפסיכיאטרים לא... למרות שחבל שאנחנו מנסים ללכת לפי הסטנדרטים שלהם בתחום הזה, עדיין חסר, כי גם המחקרים שלהם הם לא מחקרים טובים. המטרה שלנו זה לעשות מחקרים כאלה במרכז הרפואי שמרפ"י, המרכז לרפואה פונקציונאלית בישראל, מתעתד להקים, ואנחנו נביא מאה אנשים עם דיכאונות שלוקחים תרופות פסיכיאטריות ונעשה את הפעילות על כל המאה עם אנשים שיעשו מחקר ביו-סטטיסטי כדי להוכיח את מה שאת שאלת, כדי להראות ש-90%-85% מהמקרים יהיו כבר בלי תרופות ויחיו טוב בלעדיהן, ויכול להיות ש-10% עדיין יצטרכו טיפול כי הם הגיעו למצב קשה מדי, אבל לפחות יהיה שיפור משמעותי גם בבריאות שלהם כי המטרה היא לא רק להבריא ממחלת נפש ספציפית אלא לשפר את כל הבריאות. 
[פרנסיס:] אני רק רוצה להוסיף משהו לגבי סכיזופרניה וכל המחלות הקשות הפסיכיאטריות. זה לקוי בהבנה, סכיזופרניה במיוחד. מסתבר, או הסתבר בעבר, באיזושהי בדיקה שעשו ששלחו שאלונים לאלף אנשים שהיו מוגדרים כסכיזופרנים. הסתבר ש-900 מהם זה היה פוסט טראומה, וברגע שהתחילו להבין את ההבדל התחיל שינוי ממש בתוך הטיפול, בתוך ההגדרות ובתוך המניעה ותיקון של הבעיה או טיפול של הבעיה. 
[עדיאל:] כלומר, האבחון הוא לא תמיד נכון, ואם יודעים מה הגורם הסביבתי הנסיבתי אפשר לטפל בו במקום לתת לבן-אדם שם, כינוי, שיהיה אותו לכל החיים.
[פרנסיס:] נ.ב. בתוך זה, מחקר מתחיל כרגע בנושא של content analysis, של ההתנהגות בתוך המערכת הסכיזופרנית או איבוד השליטה על האדם שהולך כאילו, ה-bipolar או אלו שהולכים ויש להם syconic episodes? [? 40:12 חלק ג'], ה-content analysis מעיד על דברים אחרים כגון מה קרה להם בלידות, אבל זה נ.ב. בצד וזה תהליך חדש. 
[עדיאל:] כלומר, יש דברים שאפשר לעשות במקום פשוט לתת לאנשים תרופות לכל החיים. רק צריך זמן, מאמץ ורצון טוב וגם מידע יותר כללי. 


שאלה: האם ממליץ על מזון מוחמץ או לא?

תשובה: אם זה כמות קטנטנה של דברים מוחמצים פה ושם אני לא חושב שזו בעיה לרוב האנשים. למי שיש בעיה עם היסטמין מאוד גבוה, כפי שרואים בבדיקת הצואה, אצלו הייתי ממליץ להימנע לתקופה מסוימת כדי להקטין את רמת ההיסטמין והדלקתיות הנובעת ממנו.


שאלה: האם יש שילוב של 12 הצעדים?

תשובה: תלוי בהתמכרות. אם זה אלכוהול וזה קשה אולי כן, אבל לא חייבים תמיד. 
[פרנסיס:] 12 הצעדים את מתכוונת לאנונימיים למיניהם? זה מאוד יעיל, בשילוב עם, והתשובה כן, בכל התמכרות. 
[עדיאל:] שלבים הגיוניים, כל אחד צריך לעבור את השלבים ההגיוניים האלה בין אם הוא עושה את זה במודע ובין אם לא. 


שאלה: לא דיברת על אומגה 3.

תשובה: צודקת. פשוט לא היה לנו זמן לעבור על כל הדברים, והיא צודקת, לא דיברתי על אומגה 3 שבאמת יש מחקרים שמראים שאומגה 3 משפר דיכאונות, משפר מצבי רוח, אבל שוב, לפני שאני נותן לאנשים תוספים אני רוצה למנוע את הגורמים. אם הגורם הוא עודף של אומגה 6 אנחנו צריכים להפחית את רמת האומגה 6 ולאכול יותר עלים ירוקים וקצת אגוזים, זרעי דלעת וכדומה כדי לאזן. אצל רוב האנשים היום יש מחסור בגלל הסתמכות היתר על מזונות דגניים ומזונות חלבוניים שיש בהם גם הרבה שומנים מסוג אומגה 6, במקום לאכול יותר מהירוק ומהפירות וכדומה. לכן יש חוסר איזון, ואז באמת יש תוצאות יותר טובות כשלוקחים תוספים של אומגה 3, אבל שם זה כבר הרצאה שלמה לגבי איזה סוג כן ואיזה סוג לא, אני לא רוצה להיכנס לזה, חוץ מלהזכיר שאם לוקחים אומגה 3 הוא צריך להיות יציב או שצריך לקחת ויטמין E כדי לשפר את המצב ולמנוע ממנו לגרום לרדיקלים חופשיים, עקה חמצונית ברקמות, וגם יש מוצר שנקרא DHA צמחי; ה-DHA הצמחי, אפשר להשתמש בו לזמן קצר, של כחודש, במקרים מסוימים כדי לשפר מצבי רוח ובעיות התנהגות וזיכרון וריכוז ולמידה שיש להרבה ילדים צעירים היום בגלל התזונה הקלוקלת, אפשר לתת להם DHA כדי לקבל תוצאות מאוד יפות ומאוד מהירות, כשהוא במוצר המוגמר, אבל לא לטווח ארוך כי אז יש עם זה בעיה מסוימת. בטבע אנחנו אמורים לקבל אומגה 3 מסוג ALA ולא מהסוג DHA בכמויות. הגוף אמור לייצר DHA מה-ALA, ומי שלוקח הרבה DHA מפסיק את תהליך הייצור הזה. לתקופה קצרה זה יכול מאוד לעזור עד שמשפרים את המצב התזונתי ונמנעים מהדברים הנחוצים. 


שאלה: למה 5HTP מביא לסרוטונין והוא לא רעיל, ולמה הטריפטופן הוא כן רעיל?

תשובה: כי הטריפטופן יכול להפוך או ל-5HTP או שהוא יכול לחומצה קווינולינית שהיא רעילה. היא זאת שמביאה לסכיזופרניה אצל אנשים, כלומר רואים אותה ברמה גבוהה אצל סכיזופרנים. לכן, אם לוקחים משהו שהוא מביא לסרוטונין עדיף שזה יהיה 5HTP ולא טריפטופן. טריפטופן הוא חומצת האמינו שהגוף יכול להשתמש בה גם לייצר חומצה קווינולינית ולגרום ליחס לא בריא בין החומצה הזאת לבין סרוטונין או לבין ה-HIAA, שזה החומצה השנייה שמודדים אותה בשתן ביחס לחומצה הקווינולינית. אני מקווה שזה ענה על השאלה. 


שאלה: שאלה לגבי הסטימולנטים

תשובה: לא טובים... זהו. יש לכם בחוברת מוצרים שמשפרים את רמת ה-gaba לעומת הגלוטמט לדוגמה, כי הגלוטמט הוא סטימולנט, הוא אקסיטטורי, וה-gaba הוא רילקסן, נכון? הוא עוזר להירגע. אז יש מוצרים שעוזרים במיוחד בתחום של האיזון בין ה-gaba לגלוטמט. אלה דברים שפשוט לא היה לנו זמן לעבור כי זו סדנת מיני, היא לא סדנה של שש שעות, רק ארבע שעות, כולל שאלות ותשובות והפסקה.  


שאלה: שאלה על תוספי סידן

תשובה: לא התכוונתי למה שקורה במערכת העיכול ואחר-כך במחזור הדם. התכוונתי למה שקורה במוח כתוצאה מחשיפה לאקסיטוטוקסינים. זה הכול. מעבר לזה זה כבר מורכב מדי, כי יש הרבה סיבות שאנשים לוקחים סידן וזה כבר מאוד-מאוד מרוכב. באופן כללי המטרה היא לא לקחת יותר מדי סידן ולהתמקד יותר במגנזיום. 


שאלה: שאלה על מחסור בסידן והטיפול בו.

תשובה:  יש כמובן, אבל שוב, אני רוצה לטפל בגורמים כמה שיותר ופחות בסימפטומים. אם יש מחסור, בדרך כלל הוא מחסור במגנזיום יותר מאשר בסידן, למרות שגם סידן יש מחסור במזון של היום כי הקרקע כבר חסרה אותו. 


שאלה: איפה אפשר ללמוד ביופידבק לצורך הורדת לחץ דם?

תשובה: יש אגודה לביופידבק בארץ, נדמה לי שמו ד"ר ארנון שהוא ראש האגודה. תשלחו אימייל לאתר של מרפ"י ואני אענה לכם לגבי איך להשיג אותם. ארנון רולניק. הוא ראש האגודה ואם תשלחו לי אימייל האסיסטנטית שלי תחזיר לכם תשובה איך להשיג אותו או את האגודה שלו ולמצוא אנשים שמטפלים בגישה של הביופידבק. ביופידבק זה דבר מאוד-מאוד מקובל, גם בקופת חולים.


שאלה: שאלה לגבי הפסקת תרופות

תשובה: לא מפסיקים סתם שום דבר. תזכרו שיש בעיה של tolerance. לא מפסיקים תרופות סתם. זה מסוכן כי הן גורמות ל-tolerance והבעיה תחריף מאוד בשלב הראשון לאחר הגמילה או לאחר ההורדה של התרופה. עושים זאת בהדרגה לאורך שבועות רבים, חמישה-שישה-שבעה שבועות כשבאותו זמן גם מטפלים בגורמים וגם לוקחים תוספי תזונה ספציפיים שנותנים את המענה לגמילה, ל-tolerance, וכך לא עוברים תהליך קשה ואפשר תוך שבועות ספורים להפסיק תרופות אבל ממש בהדרגה, רק אחת אחרי השנייה בשילוב או בעבודה יחד עם הרופא המטפל או הפסיכיאטר או מי שרשם את המרשם שיהיה מעורב בתהליך, כדי לא להגיע למצב שאפילו אם אנחנו עוזרים ל-999 אנשים מתוך 1,000, אנחנו לא רוצים שאחד ייפגע. 


שאלה: שאלה וגם טיעון מעגלי... איך מפסיקים מעגל קסמים? 

תשובה: חייבים להפסיק אותו איפשהו. הניסיון שלי היה שהרבה הרבה מטופלים הלכו ישירות למשהו כמו "הצום ללא צום", או הלכו מיד ישירות לטיהור הרעלים ועשו שינוי משמעותי אבל הם עשו את זה כחלק מתוכנית, ואחרי כמה שבועות ההתמכרות הזאת חלפה כי הם פשוט לא נחשפו לדברים שגרמו לזה. יכול להיות שבהתחלה היה להם קצת קשה, יש גם תוספי תזונה שעוזרים להפחית את הדחף או את החשק על-ידי שימוש באופן זמני בחומצות אמינו ספציפיות שמפחיתות את החשק לאכול דברים שאת מכורה להם, על-ידי שמעלים קצת את רמת הדופמין באופן זמני ואת מרגישה יותר טוב ויותר קל לך לעשות את המעבר הזה ואז אפשר להפסיק. צריך לשבור את מעגל הקסמים מכמה כיוונים. 
[פרנסיס:] מעבר לזה שצריכים לרצות להפסיק. 
[עדיאל:] צריכים לרצות להפסיק וצריכים גם את הטיפול הנפשי אולי שכרוך בסיבה המקורית למה מבחינה רגשית הם כל-כך נתמכים במזונות שמזיקים להם. זה גם חלק מ-12 הצעדים במידה מסוימת. 


שאלה: מהי ההשפעה של נטילת סטטינים על מצב רוח?

תשובה: יש השפעה. סטטינים גורמים למחזור בקו-אנזים Q10 משמעותי ועוד נוטריינטים חשובים אחרים. המחסור הזה בסופו של דבר גורם לאובדן רמת האנרגיה המופקת בתוך תאי המוח ומשנה את תפקודו, לרעה. 


 שאלה: שאלה על דיאטת HCG.

תשובה: זה כבר על השמנה והורדת משקל וזה מחוץ לתחום של היום. אני לא חושב שזה נחוץ, רוב הדיאטות האלה כולל ה-HCG היא דיאטה של 500 קלוריות וקשה לדעת אם זה ה-500 קלוריות שהורידו את רוב המשקל או אם ה-HCG. יש בזה היגיון מסוים אבל אפשר גם בלעדיו וגם בלי הסיכונים שבו. 


שאלה: שאלה על לקיחת מספר סוגי מגנזיום

תשובה: אפשר לקחת כמה סוגים של מגנזיום שרוצים, אין בעיה עם איזה סוג וכמה.


שאלה: שאלה על בדיקת IgG

תשובה: השאלה של ה-IgG היא פשוט לא מעידה על רגישויות ועל תגובות חיסוניות שמביאות לדלקתיות; היא רק מעידה על זה שנחשפת למשהו, בדיוק כמו שנחשפת לטוברקולוזיס ועושים לך את הבדיקה 10 שנים אחר-כך ורואים שיש לך IgG חיובי. זה לא אומר שאת מגיבה אליו כרגע. כמו שעושים עם Epstein-Barr virus, EBV, נחשפת לו פעם אבל את כבר לא מגיבה, כבר אין לך תגובה דלקתית נגדו. אין לזה משמעות. מה כן כדאי לעשות? את הבדיקה שאמרתי. 


שאלה: [שאלה על מוצר כלשהו לגבי שיפור ה-gaba?]
תשובה: לא טוב, לא נספג כל-כך טוב, עד כמה שאני יודע, אבל לכן אני מעדיף מוצרים אחרים שמעלים את רמת ה-gaba באופן טבעי, כמו הדברים הצמחיים שאני אזכיר באימייל. 


שאלה: שאלה על דיאטת סוג דם

תשובה: עזבו, חבל לדבר על דיאטת סוג דם, זה גם לא מדעי, אין לזה שום גושפנקא מדעית. חבל סתם לבזבז זמן על דברים שבארה"ב כבר צחקו עליהם לפני עשר שנים ורק עכשיו הגיעו לארץ, או לפני שנתיים ורק עכשיו עושים מזה עניין.


שאלה: שאלה על המינרלים שמוסיפים למים מטוהרים כמקור למגנזיום

תשובה: זה לא מקור טוב למגנזיום, ואולי קצת לליתיום, אבל לא מספיק טוב. זה נוזל שיש בו את כל האלמנטים המינרלים שחסרים במים שעברו ניקוי. הוא טוב כמניעה, הוא טוב כי זה מה שהיית מקבל במים של היומיום אבל אם יש לך מחסור בליתיום אז אתה צריך יותר. מחסור במגנזיום זה לא יהיה מספיק. זה רק קצת-קצת בתוך המים.


 
We care about your thoughts!