.

בדיקת AMAS - מידע למטופל

מאת ד"ר עדיאל תל-אורן (1999, Holistic America)

בעוד הממסד הרפואי נאבק במחלות הממאירות, הסטטיסטיקה מראה שבעשרות השנים האחרונות שיעור הסרטן ממשיך לעלות בהתמדה.  אחד מכל שלושה בני אדם בארה"ב עלול לחלות בסרטן במהלך חייו.  קרוב לוודאי שתוך 20 שנה, אחד מכל שני אמריקנים ילקה במחלה.  גם בהעדר היסטוריה משפחתית, חשיפה לחומרים מסרטנים, או נוכחותם הידועה של גנים סרטניים בגוף - יש סיכון גבוה לחלות בסרטן.

 

במאמר זה ברצוני לסכם בקצרה את יתרונות השימוש בבדיקת דם חדשה יחסית בשם AMAS - ראשי תיבות של Anti-Malignin Antibody in Serum (בדיקה שמזהה נוגדנים בזרם הדם המופקים כנגד חלבון המליגנין, חלבון שנמצא בכל תא סרטני).

בדיקת ה-AMAS מודדת את כמות הנוגדנים בדם כתגובה לסרטן פעיל, ללא קשר מהותי למיקום או לסוג הסרטן.  מחקרים קליניים מצאו שדיוק הבדיקה הוא מעל 99% לגבי מגוון רחב של גידולים ממאירים (לאחר שתי בדיקות סמוכות, 95% לאחר בדיקה אחת).  הדיוק הרב של הבדיקה נובע מכך שלסוגי סרטן שונים ישנו חלבון משותף אחד, מליגנין.  גם בכמויות מזעריות, עשוי המליגנין להמריץ  את מערכת החיסון ליצור נוגדנים, המופיעים כמעט מיידית בזרם הדם בתגובה לנוכחות הגידול, וניתנים בקלות לזיהוי בדם. כך מתאפשר גילוי מוקדם ביותר של פעילות סרטנית, חודשים עד שנים לפני כל עדות קלינית אחרת לתהליך ממאיר בגוף הנבדק.
 

לעומת בדיקת ה- AMAS המתחקה אחר נוכחות נוגדנים המופיעים במהירות בדם, הרי שהבדיקות הרגילות לגילוי סרטן מתחקות אחרי נוכחות אנטיגנים (חלבונים הנקרעים ממעטפת התאים של הסרטן ומופיעים בדם זמן רב לאחר שהגידול התחיל להתפתח) כך שזיהוי הסרטן  עלול להיעשות רק בשלבים מאוחרים, ואף בשלב של יצירת גרורות.

בעשור האחרון השתמשו בבדיקת ה- AMAS רופאים ומטפלים רבים, ופרסומים מדעיים אישרו את יכולתה לאתר סרטן, שהיא גבוהה בהרבה מעל לביופסיות ברקמות או איברים עם חשד לסרטן.  גם ממשלת ארה"ב, שעל פי רוב אינה ממהרת לאמוד את איכותם של מחקרים אבחוניים חדשים, אישרה החזר כספי מביטוח הבריאות הממשלתי עבור ה-AMAS.

למרות עובדות אלה, רובם המכריע של הרופאים בכלל והאונקולוגים בפרט אינם מודעים לבדיקה זו.  יתכן מאד שהסיבה לכך נעוצה בהבדלים הבסיסיים בין עקרונות הרפואה האלופטית לבין הרפואה ההוליסטית.  ברפואה ההוליסטית-מדעית, המטפל מתמקד באיתור הסיבות למחלה ובמניעתן, על ידי זיהוי תהליכים ביוכימיים ופיזיולוגיים, ליקויים תפקודיים, וגורמים רעילים -  גם בשלבים המוקדמים של המחלה.  הטיפול, שהוא על פי רוב לא רעיל ולא פולשני, מתמקד בגורמים, בליקויים ובתהליכים אלו.

לעומת זאת, הרפואה האלופטית חייבת בדרך כלל להמתין להופעת סימפטומים מתקדמים של המחלה כדי להצדיק את השימוש בטיפולים רעילים ואגרסיביים.  אונקולוג מהשורה חמוש בשלושה כלים עיקריים כנגד גידולים ממאירים: כימותרפיה, קרינה, וניתוח.  כלים אלה, על אף הצלחתם בסוגי סרטן מסוימים, הם רעילים ביותר ולעיתים קרובות נכשלים בשיפור ואפילו בהארכת חיי החולה.  בנוסף, קיימת נטייה להתעלם מהגורמים הפוטנציאליים למחלה כגון חשיפה לרעלים סביבתיים או פנימיים, ירידה בתפקוד מערכת החיסון, תזונה לקויה, חשיפה לשדות אלקטרומגנטיים, וכדומה.

הגישה האלופטית, בעודה מסבירה את הכישלון הסטטיסטי של המלחמה בסרטן, מסבירה גם את ההתנגדות והאדישות של חלק מרופאי הממסד כלפי בדיקת ה-AMAS.  כלומר, אם פעילות ממארת עלולה להתגלות בשלב כה מוקדם שבו הממצאים הקליניים חבויים עדיין (הגידול הוא קטן ביותר, מיקומו טרם זוהה, וסוגו טרם הוגדר) - אין הצדקה מוסרית לכלים האונקולוגיים הפולשניים והרעילים אשר הורסים את מערכת החיסון, כך שהרופא המטפל נמצא בחוסר אונים לגבי בחירת טיפול מתאים.  מטפל בשיטה הפונקציונאלית, ההוליסטית-מדעית, יכול לעומת זאת לטפל בשלב מוקדם זה של המחלה בעזרת טכניקות מוכחות המגבירות את תפקוד מערכת החיסון, וע"י נקיטת גישות הוליסטיות שונות המכוונות כלפי הגורמים למחלה.

על אף שטיפולים מסוג זה נחקרו והוכחו מדעית וקלינית, הם כמעט אינם מוזכרים בבתי-הספר לרפואה, בבתי-החולים, ובסמינרים רפואיים.  למרות זאת, רופאים בארה"ב, שהשתלמו בתחומי הרפואה הפונקציונאלית או המתעניינים בחשיבה הוליסטית מדעית, מסתמכים יותר ויותר על איתור מוקדם של סרטן על ידי בדיקת ה-AMAS. בנוסף, רופאים אלופטיים ואונקולוגים רבים וכן מרכזים רפואיים חשובים הצטרפו לאחרונה לרשימת המשתמשים בבדיקה, על סמך מידע חדש בתחום מערכת החיסון והטיפול בסרטן (ראה מאמר על בדיקת AMAS המופנה לרופאים ולמטפלים).

בדיקת ה-AMAS דורשת מיומנות מיוחדת וניסיון רב בהכנת הדגימות ובפירוש התוצאות.  לכן מומלץ לפנות רק למעבדה המתמחה בכך על מנת למנוע תוצאות שגויות או ניתוח מוטעה.

למעבדה יש ניסיון מ- 2002 בהכנת הדגימות ובמשלוחן לחו"ל, ולד"ר תל-אורן יש ניסיון בפירוש הבדיקות מ- 1995.

כמו לגבי כל בדיקה קלינית, רצוי שבדיקת ה-AMAS תשמש כעזר לאבחון, לגילוי או למעקב, בנוסף להיסטוריה הרפואית, לסימנים קליניים  ולסימפטומים.  חשוב להתייעץ עם מומחים לסרטן כאשר מתעורר חשד למחלה, מכיוון שבמקרים מסוימים הגישה האלופטית היא חיונית ועשויה להציל חיים.

מעבר לחשיבות האיתור המוקדם (שאין עליה עוררין), ומעבר לשיקולים כלכליים, פסיכולוגיים, פוליטיים  ורפואיים הכרוכים בכך, מומלץ לכל חולה סרטן לקבל תוצאות AMAS במקביל לכל סוג טיפול בסרטן, בין אם הוא טבעי, הוליסטי-מדעי , או אלופתי-אונקולוגי, כדי להעריך את יעילות הטיפול ואת הצורך להמשיך בו.  הצלחה של טיפול המלווה בשיפור ניכר בסימפטומים ובסימנים קליניים, תוכח ע"י תוצאות AMAS שליליות עקביות.

 

למי כדאי להיבדק ב-AMAS?

מי שיש לו היסטוריה משפחתית הקשורה לסרטן.  מחקרים הראו שקיים סיכון מוגבר כאשר קיימת היסטוריה משפחתית הקשורה לסרטן, כתוצאה מגורמים סביבתיים או גנטיים.  ניתן לזהות נטיות גנטיות ללקות בסוגי סרטן שונים בעזרת בדיקות מעבדה גנטיות.

מי שחלה בעבר בסרטן וחושש מהתפרצות מחודשת של המחלה. לאנשים שהתגברו על הסרטן סיכון גבוה יותר לסרטן חוזר.  למרבה הצער, על פי רוב הבדיקות המקובלות להערכת מצב החולה מגלות את הופעת הסרטן מחדש רק במצב מתקדם או כשמאוחר מדי.  הבדיקה יכולה לסייע במעקב של חולים ב"רמיסיה", ובכך לתת לחולים הזדמנות להציל את חייהם ו/או להפחית את סבלם.

לחולה סרטן שעובר טיפול אונקולוגי או לאחר ניתוח כדאי לעבור בדיקת AMAS על מנת לעקוב אחר התקדמות החולה (והצלחת הטיפול), וכדי להפחית מהסיכון הכרוך בטיפולי-יתר רעילים.

מי שנחשף לגורמים רעילים, כימיים, למתח נפשי רב, ו/או שמערכת החיסון שלו ירודה.גורמים אלה ואחרים מגבירים את הסיכון לסרטן. יש יתרון רב בגילוי מוקדם או טרום-קליני של סרטן, כשהטיפול עשוי להיות יעיל יותר.  בדיקות-סקר שיטתיות מוצלחות כבר דווחו באוכלוסיות בעלות סיכון גבוה (עובדים בתעשייה כימית וחולים שנותחו לאחרונה).

מי שחי עם פחד משמעותי מסרטן ייהנה משקט נפשי בעקבות תוצאה שלילית. אחרי הכל, מתח נפשי הנובע מחרדה יכול לבדו לדכא את מערכת החיסון ויש להקל על פחדים מסוג זה.

מי שנמצאו בגופו ממצאים לא חד-משמעיים (על סמך בדיקה ידנית או בדיקות הדמיה כגון ממוגרפיה או אולטרא-סאונד). בדיקת ה- AMAS עשויה לשלול את האפשרות שמדובר בתהליך ממאיר, או תעזור לאבחן אם הממצא ממאיר, תוך הפחתת כאב, סיכון, ועלויות של בדיקות פולשניות.

מי שסובל מסימפטומים מעורפלים שאחד הגורמים להם עלול להיות סרטן - הבדיקה תסייע לשלול אפשרות זו.



 
We care about your thoughts!