.

לא לסוכרת

כרופא וכמרצה בתחומי הרפואה הפונקציונלית התזונתית והמונעת זה 23 שנה, אני שמח להמליץ על ספר משנה-תפיסות זה בשל הגישה של הסופר, עמיתי ברפואה הפונקציונלית – שהיא שילוב של החשיבה המדעית והעקרונות ההוליסטיים. ברפואה הפונקציונלית, הטיפול מתמקד לא במחלות עצמן (ההשמנה והסוכרת במקרה זה), אלא בגורמים להן – המייצגים את כל תחומי ההתמחות ברפואה – תוך התייחסות לקשרים הסיבתיים בין הבחירות היומיומיות שלנו לסביבה שבה אנו חיים. הפתרונות הם מדעיים, פרקטיים ויעילים כאחד. מנגד, הרפואה האלופטית (הקונבנציונלית) ממשיכה להתעלם מקשרים סיבתיים אלו ומההתקדמות הניכרת במדעי התזונה, ומציעה טיפול תרופתי במרשם להורדת רמת הסוכר בדם, מהלך שתוצאותיו לעיתים גרועות מהמחלה עצמה (כפי שמצביעים מחקרים קליניים שהוכיחו שהתרופות הללו מחמירות את התחלואה ואת התמותה של המטופלים בהן למרות הירידה ברמת הסוכר). 


ההקדמה נכתבה ע״י ד״ר תל-אורן לספר ״לא לסוכרת״, שיצא בהוצאת ״פוקוס״.




ההתייחסות לסוכר בדם כמחלה במקום כפרמטר מאפשרת לחברות התרופות להתפרנס היטב ממכירת תרופות (סינתטיות, רעילות ויקרות), שהיעילות שלהן נקודתית בלבד. תרופות אלו משפיעות על הפרמטר עצמו, מבלי לשנות לטובה את הבריאות הכללית של המטופל. כך יכולות חברות התרופות לטעון להצלחה, בעוד שהבריאות ממשיכה להידרדר. 

מה למדתי ב-15 שנות הפעילות שלי בנפאל מתושבי הכפרים שעברו להתגורר בעיר – בה אכילת מוצרי בשר וחלב עלתה באופן משמעותי, ללא שינוי מהותי ביתר מרכיבי התזונה הבסיסית שלהם? ממהגרים שהגיעו מאריתריאה למינאפוליס, ארה''ב (שם פתחתי מרפאה אינטגרטיבית ב-1991) ואימצו את "דיאטת מקדונלד'ס" בשל המצב הכלכלי הירוד שבו חיו, חוסר המודעות, והאמון התמים במוסדות האמריקאיים המפקחים על איכות המזון? 
ומילידים אמריקאים אשר אורח החיים שלהם השתנה באופן משמעותי תוך זמן קצר, כאשר התחילו לסעוד על ברכי החברה המערבית המתועשת? טיפלתי ברבים המייצגים קבוצות אוכלוסין אלה, והופתעתי מתכיפות התסמינים של סוכרת מבוגרים (השמנה, פרמטרים חריגים בדם, תנגודת אינסולין ועוד) גם בקרב צעירים בשנות העשרה (!) לחייהם, לעיתים בשילוב מבלבל עם תסמינים של סוכרת נעורים (מתקפה חיסונית הפוגעת ביכולת הלבלב לייצר אינסולין, בשל חשיפה לאלמנטים "זרים" כגון חלבון החלב וזריקות חיסון). תופעות אלו נדירות ביותר בקרב הדור הקודם של קבוצות אלה, לפני השינוי באורח חייהם. במקרים אלו טיפלתי בהצלחה של מעל %95: בזכות הרפואה הפונקציונאלית – הדרכה לתזונה נכונה, מעט תוספי תזונה מותאמים אישית על-ידי איבחון קליני אישי, וחזרה חלקית לאורח חייהם הקודם – הם ירדו במשקל בקלות, רמת הסוכר בדמם ירדה, והופסק הטיפול בתרופות רעילות. 

בהנחה שהנזק הרפואי בגלל המעבר לתזונה מתועשת טרם הצטבר והינו עדיין הפיך, ניתן – בקלות יחסית – להשיב את הבריאות על כנה באוכלוסייה המערבית, על-ידי אימוץ עקרונות תזונתיים בסיסיים, המפחיתים את העומס הגליקמי, את רמת הדלקתיות בגוף ואת החוסרים במרכיבי תזונה חיוניים ובפיטו-נוטריאנטים. פעילות פיזית הגיונית, חשיפה סבירה לקרני השמש, והימנעות מחשיפת-יתר לסטרס ולקרינה אלקטרומגנטית חשובות גם הן לשיפור חילוף החומרים ורמת הסוכר. לעיתים יש צורך גם בתוספי תזונה ותרופות טבעיות שהוכחה יעילותם, כדי להשיג תוצאות מהירות יותר במקרים קשים במיוחד. 

התזונה המערבית כוללת אכילת מזון עתיר קלוריות ודל נוטריאנטים, ומבוססת כמעט לחלוטין על עודף חלבונים שמקורם מחלב, מביצים, מסויה, מחיטה וממוצרי בשר מתועשים. השינוי המהיר לכיוון עודף חלבונים בתזונה גורם לשינויים בחילוף החומרים שקשה לגוף להסתגל אליהם. כך למשל, אכילת חלבון מבעלי חיים גורמת לעלייה ברמת הקורטיזול, הורמון הסטרס המעלה את רמת הסוכר בדם לשעות ארוכות, ואת הסיכון לתנגודת אינסולין. דוגמה נוספת היא צריכה גבוהה של חלבונים שעברו בעשורים האחרונים הכלאה גנטית מרובה, או גרוע מכך – הנדסה גנטית, והמערכת החיסונית מגיבה כנגדם. אכילה חדגונית של חלבונים שאינם כדרך הטבע, גורמת להופעת מחלות אוטואימוניות רבות ולדלקתיות גוברת, שגם הן מעלות את הסיכון להתפתחות הסוכרת. חלבון החלב, הקזאין – המצוי גם בגבינות, ביוגורטים ובמוצרי חלב אחרים, מעלה את הסיכון לתגובה חיסונית נגד הלבלב, הפוגעת במנגנון ייצור האינסולין. 

ניתן למדוד בדרך מדויקת את תגובות המערכת החיסונית כנגד חלבונים נפוצים בתזונה המערבית על-ידי מדידת רמת הנוגדנים מסוג sIgA בדגימת צואה. נוגדנים אלה מיוצרים במערכת העיכול ברמה גבוהה, כאשר מתקיימת תגובה חיסונית זו. ניסיוני הקליני מעיד על כך שהחלבונים הנפוצים ביותר שאליהם אנו נחשפים מדי יום, הם אלה היוצרים תגובות חריפות במיוחד הקשורות בהתפתחות ליקויים בחילוף חומרים כגון השמנה וסוכרת, והם; הגלוטן שבחיטה המודרנית, חלבון הסויה המהונדסת, חלבון הביצה המרוכז, חלבון החלב, וכן חלבונים מורכבים אחרים מזרעים ומבעלי חיים שאותם אנו בוחרים לצרוך מדי יום (חומוס, שומשום, תירס, תרנגולת, טונה, פרה וכד'). התהליכים הדלקתיים המלווים תופעות אלה, משפיעים על כל מערכות הגוף בדרכים רבות ומגוונות וגורמים למגפת המחלות הכרוניות המערביות. הימנעות מחלבונים אלה (לפחות לתקופה סבירה) לאחר שפיתחנו רגישות כלפיהם, תביא לשיפור משמעותי בבריאות כמעט ללא קשר לסוג הדיאטה שבה יבחר המטופל. 

הרפואה הפונקציונלית מתמקדת מעבדתית וטיפולית ובאופן אישי בכל מטופל, ביחסי הגומלין בין מערכות הגוף השונות שבהן נפגעו תפקודי חילוף החומרים, תוך שימת דגש על אורח החיים והתזונה. גישה מותאמת-אישית זו מביאה לתוצאות הריפוי הטובות ביותר, מעבר לכל שיטה שבלונית (המופצת על-ידי מטפל אחד והדוגלת "במידה אחת לכולם" – למשל רק בהימנעות מהחלבונים הבעייתיים שצוינו לעיל, או רק בטבעונות מסוג מסוים). 

ספר זה פורס גישה זו לפני הציבור והינו קריטי להבנה מדעית של אחת המגפות הטרגיות ביותר של המאה ה-21, מגפה שהיא הפיכה כמעט לחלוטין. תארו לעצמכם על כמה תרופות ניתן היה לוותר, כמה סבל היה ניתן למנוע, וכמה פגישות ייעוץ עם רופאים מומחים ניתן היה לחסוך על-ידי ביצוע שינויים פשוטים יחסית וקלים ליישום וללא עלויות מיותרות. 

זוהי תמצית המטרה של הרפואה הפונקציונלית שבה מתמקד הסופר: לשחרר את האוכלוסייה מהנטל הכבד של תחלואי החברה המודרנית למיניהם, באופן מדעי והוליסטי שכל רופא ומדען יוכלו לאמץ ולהתאים אישית לכל מטופל, מכל קבוצה אתנית, ומכל רקע תזונתי וחיסוני.



 
We care about your thoughts!