.

הכל על נגעי עור מסוג נקודות אדומות - המנגיומות סניליות

מדוע צומחות בעורנו נקודות אדומות?

נגעי עור מסוג נקודות אדומות המתפתחות על פני העור הן נפוצות ביותר - כמעט לכל מבוגר מעל גיל 20 כבר ישנן כמה כאלו, מגודל של ראש סיכה ועד לגודל של חצי ענב. נגעי עור אלה, הנקראים המנגיומות סניליות (Senile Hemangiomas), מתפתחים כתוצאה מנזק מצטבר לנימי הדם ולכלי דם אחרים. מכיוון שהנזק בימינו מצטבר הרבה יותר מהר, בשל ריכוז רעלים גבוה במיוחד בסביבה ובמזון ובשל צריכת אוכל מתועש ומעובד, אנו רואים היום יותר ויותר צעירים הלוקים בתופעה זו למרות שבעבר הייתה נחלתם של זקנים בלבד (ומכאן השם "המנגיומות סניליות").

 

 

האם נגעי עור מסוג נקודות אדומות מסוכנים?

נגעי עור אלה אינם מסוכנים כשלעצמם, כלומר הם אינם מתפתחים לנגעים סרטניים, ולכן אין סיבה לגוף להילחם בהם או להיפטר מהם בשיטות העומדות לרשותו. לכן, הם נשארים על הגוף במשך שנים רבות וממשיכים לגדול בהתמדה כל עוד הנזק לכלי הדם ממשיך להצטבר. ככל שהנגע גדל יותר, הוא עלול לדמם כשהוא נפגע ע"י טראומות קטנות (גירוד, קוץ, חיכוך וכו'). מעבר לאלמנט האסתטי המובן מאליו (שהרי מי רוצה להתהדר בנגעים סניליים...), הנזק המצטבר בנימים גורם לפגיעה במחזור הדם ונימי הדם אינם מסוגלים להביא כמות חמצן מספקת לתאים ולרקמות, וכן להיפטר מפחמן דו-חמצני באופן יעיל, כך שהרקמות והתאים ניזוקים בהדרגה (פתרונות תזונתיים בהמשך המאמר). סביר להניח שהמנגיומות דומות קיימות גם מתחת לפני העור באזורים שונים בגוף, שאותם איננו מסוגלים לראות.

 

האם אפשר להוריד נגעי עור מסוג נקודות אדומות?

ברגע שצמחו נגעים אלה, הדרך המומלצת להורידם היא השיטה הלא-ניתוחית ולא-פולשנית (ולא כואבת) שהבאתי לארץ בשנת 1999, לאחר 10 שנים של שימוש בה בארה"ב ובמדינות אחרות. בשיטה זו, בה מורח הרופא חומר נוזלי המכווץ את הנגע, ניתן לייבש את ההמנגיומות, כך שיהפכו לגלדים שיפלו מאליהם תוך מספר שבועות. מכיוון שלהמנגיומה צורת כדור מלא דם, לעיתים כחצי מהכדור מסתתר מתחת לפני העור (מתחת לחצי הנראה לעין), ואז יהיה צורך בטיפול נוסף לייבש חצי זה. ככל שה"כדור" נמצא מעל העור יותר קל להורידו בטיפול אחד.

שיטות יותר פולשניות וכואבות כמו ניתוח או חנקן נוזלי אינן מומלצות, בייחוד כשהנגע מעמיק מתחת לעור ובייחוד כשישנן נקודות קטנות רבות שהטיפול בהן עלול להיות גרוע יותר מהנקודה עצמה, וכאשר חלק מנקודות אלו נמצאות במקומות רגישים ועדינים. בכל מקרה, רופאי קופ"ח לא מקבלים אישור לטפל במספר גדול של נקודות, ובייחוד בנקודות לא אסתטיות שאין בהן סיכון רפואי.

 

טיפול תזונתי למניעת התפתחות נגעי עור אלה

טיפול תזונתי יכול למנוע את התפתחות הנקודות האדומות וכדאי ליישמו גם לאחר התפתחותם, כדי לעצור את התהליך של הרס נימי הדם ולשפר את בריאות הרקמות הניזונות על ידיהם.


 

טיפול ברמת ההומוציסטאין בדם (Homocysteine) למניעת הופעת נגעי עור אלה

ההומוציסטאין הוא חומר רעיל הפוגע ישירות בדפנות כלי הדם ולכן קשור באופן סטטיסטי מובהק להתפתחות מחלות כרוניות ואקוטיות קשות כגון התקפי לב, שבץ, דמנציה (ניוון מוחי), סוכרת, סרטן, הזדקנות בטרם עת, מצבי רוח כגון דיכאון, החלשה של מערכת החיסון, העלאת רמת הכאבים והדלקתיות בגוף ועוד. הרמה האופטימלית היא 7.5 mMOL/L ומטה, אך 8 mMOL/L ומטה הוא גם סביר. הטווח ה"נורמלי" של מעבדות קופות החולים למרבה הצער, מגיע עד 15 mMOL/L (למרות שבין 9-12mMOL/L: יש עלייה בסיכון למוות מוקדם ממחלות ניווניות כרוניות, בין 12-15 mMOL/L: יש עלייה בסיכון למוות מוקדם ממחלות ניווניות כרוניות באופן משמעותי. The H-Factor Solution, by Dr. James Braly and PatrickHolford). הטווח לא מעודכן בקופות החולים בגלל פיגור ביישום מדעי הבריאות, כאשר הדגש הוא על פתולוגיות מתקדמות במיוחד. הורדת רמת ההומוציסטאין אפשרית מבחינה תזונתית במספר דרכים:

 

  • הימנעות ככל האפשר מבשר, עוף, דגים וביצים, וכמובן גם ממוצרי חלב, מאחר וחלבון מהחי עשיר במטיונין (Methionine), שהינו חומר-מוצא לייצור הומוציסטאין.
 
  • להימנע מעישון, להפחית את רמת הסטרס (מדיטציה, דימוי מודרך, ביופידבק וכו'), להימנע ממוצרים המכילים קפאין וחומרים דומים לו, יש לאכול הרבה עלים ירוקים וירקות לפי עשרת המזונות.
  • לקיחת ויטמין B12 שעבר מתילציה כתוסף תזונה. שתי האפשרויות המומלצות הן: Methyl B12 (טבליות שלוקח זמן רב להמיסן מתחת ללשון או מתחת לשפה העליונה, אלא אם מרסקים אותם בעזרת השיניים כדי לזרז את ההמסה) ו- Mega B12 Folate (נוזל שיש להחזיקו בפה למשך 2 דקות לפני הבליעה). בשתי הנוסחאות יש גם חומצה פולית שלא עברה מתילציה (שגם היא תורמת להורדת ההומוציסטאין, אלא אם כן יש מחסור באנזים MTHFR, אך הודות לקבוצות המתיל הרבות המגיעות עם ה-B12 שעבר מתילציה אין סיכון בהיווצרות בעיות הקשורות בחומצה פולית לא פעילה, סיכון הקיים אצל אחוז קטן מאוד מהאוכלוסיה).
  • במקרה שההומוציסטאין "מתעקש" להישאר גבוה מומלץ לקחת את התוסף הקליני המקצועי Vessel Care, שהומצא במיוחד להורדת רמות ההומוציסטאין בהתאם לממצאים בבדיקות הדם. אצל אנשים שלא הצליחו להגיע לרמות הומוציסטאין מתחת ל-8 mMOL/L, תוסף ה- Vessel Care הוכיח את עצמו פעמים רבות בזכות המרכיבים העשירים בקבוצות מתיל המצויים בו ובזכות האיכות הקלינית שלו. למידע היכן ניתן להשיג תוספי תזונה אלו עיינו ב דף המשאבים לפציינט. 
  • נטילת חומצה פולית פעילה בהתאם לרמת המחסור ב- MTHFR - על סמך בדיקות גנומיות פונקציונאליות. להסבר על הבדיקה הזו.
 

הורדת רמת הסוכר בדם למניעת הופעת נגעי עור אלה

הורדת רמת הסוכר בדם (גם הארעית וגם הממוצעת) על מנת להפחית את הנזק של הסוכרים המעלים את רמת ה- AGE's (Advanced Glyosilated/Glycation End-Products) מולקולת AGE הינה מולקולה רעילה שבה הסוכר מחובר לחלבון, ומולקולה זו מעלה את כמות הרדיקלים החופשיים ומולקולות רעילות אחרות ההורסות את התאים העוטפים את כלי הדם.
  • הימנעות מסוכרים פשוטים כמו סוכר לבן ועמילנים מעובדים, כמו קמח לבן, תפוחי אדמה מטוגנים ומזונות אחרים בעלי אינדקס גליקמי גבוה. מזונות אלו מעלים באופן אקוטי את רמות הסוכר (גלוקוזה) בדם, אך למשך זמן קצר יחסית. אחוז מסויים ממולוקולות הגלוקוזה יעבור תהליך גליקציה (כלומר יתחבר לחומצות אמינו בחלבונים המצויים בכלי הדם), ולכן כמות גבוהה של גלוקוזה תביא לכמות גבוהה יחסית של AGE.
  • הימנעות מחלבונים מהחי, מכיוון שהם מעלים את רמת הורמון הקורטיזול בדם, מה שמעלה את רמת הסוכר בדם באופן מתון אך לזמן ארוך, כך שהממוצע של רמת הגלוקוזה עולה באופן משמעותי.
  • שמירה על אורח חיים פעיל (מבחינה פיזית) ובריא (מבחינה תזונתית וסביבתית) ככל האפשר, על מנת למנוע התפתחות סוכרת או מצב טרום סוכרתי הידוע בשם סינדרום X או סינדרום מטבולי (Syndrome X = Metabolic Syndrome), שמאות אלפי ישראלים סובלים ממנו.
  • הימנעות ממאכלים עתירי פרוקטוזה: מיצי פירות, מזונות מתועשים שלהם הוסיפו פרוקטוזה מתירס (High Fructose Corn Syrup), סירופ מייפל, סירופ אגבה וכד', ולהמעיט בדבש. זאת מכיוון שהפרוקטוזה מעלה את רמת הAGE's- פי עשר מהגלוקוזה, באם היא הצליחה להגיע למחזור הדם (מה שקשור ליכולת הכבד להמירה לגלוקוזה).
  • הימנעות מוחלטת ממזונות ממריצים (קפאין מקפה ותה, קקאו, שוקולד, קולה וכו') ותרופות/סמים ממריצים (כולל מזון מעובד שהוסיפו לו קפאין), שמעלים את רמות הסוכר בדם באופן משמעותי ביותר.
  • שיפור פעילות הכבד ו/או טיפול בכבד שומני (מצב נפוץ ביותר). על מנת לבדוק מצב זה ולטפל בו מומלץ לקבוע פגישה בת 15 דקות עם רופא פונקציונאלי.
  • על מנת למנוע כבד שומני מומלץ להימנע מצומות למינהם (כולל צום מיצים, אפילו מיצי ירקות החסרים קלוריות כמעט לחלוטין) שאורכם למעלה מיומיים, וכן להימנע ממצבי רעב ממושכים, מהתפתחות הסוכרת ומאכילת מזונות עתירי פרוקטוזה כפי שמצוין לעיל. גם המזונות הממריצים (הסטימולנטים) שהוזכרו מזיקים לכבד, ורעלים סביבתיים שונים כמו כימיקלים דמויי אסטרוגן, דיאוקסינים, BPA ועוד, וכמובן תרופות במרשם וללא מרשם, שהן הכימיקלים המזיקים ביותר לכבד וכדאי להימנע מהם בכל דרך אפשרית (לפני חמישים שנה כמעט לא היה מצב של העמסה כרונית של הכבד ע"י תרופות כימיות רעילות לטווח ארוך. היום כמעט כל מבוגר מרעיל את עצמו יומיומית בתרופות מרשם, להנאתן המרובה של חברות התרופות). מספר ימים, ותוך כדי כך אפילו ממשיכים לקחת תרופה כלשהי במרשם או לא במרשם (נגד דיכאון, חרדות, כאבים או לחץ דם או צרבת וכו') באותו הזמן – מה שמביא לנטל מצטבר ונזק סינרגיסטי לכבד. שומנים מעופשים ושומני טראנס מזיקים לכבד גם הם. כל נזק לכבד מפחית את יכולתו להמיר פרוקטוזה לגלוקוזה בדם, ולכן רמת הפרוקטוזה עולה באופן משמעותי, מה שמעלה את רמת ה-AGE's עד פי 10 בהשוואה לרמת ה-AGE's הנובעת מגלוקוזה, במידה ואנו נחשפים לפרוקטוזה לאחר נזק מצטבר לכבד.

 

הימנעות ממזהמים שונים ומקורות אחרים של רדיקלים חופשיים למניעת הופעת נגעי עור

מזהמים אלה פוגעים ישירות בדפנות כלי הדם, כגון: סטרס (לחץ/עקה), קרינה ושדות אלקטרומגנטיים, פעילות גופנית ממושכת ומוגזמת, אוכל-זבל וכו'. קרינת רדיו מחוטי החשמל בקירות הבית או הבניין גורמת גם היא לעלייה משמעותית ברמת הסוכר בדם. ניתן למנוע קרינה זו ע"י מסננים מיוחדים (GS Filters) המצויים בארץ - עיינו בדף המשאבים לפציינט.

 

צמחי מרפא ותוספי תזונה למניעת הופעת נגעי עור אלה

ישנם צמחים שמחזקים את כלי הדם, למשל אלו המופיעים במוצר Venaplex"" - horse chestnut seed extract and arjuna bark extract. כמו כן כדאי לצרוך מאכלים העשירים בויטמין C וביופלבנוידים (אשר תומכים בייצור הקולגן בדפנות כלי הדם) ובנוגדי חמצון אחרים (פירות טריים ואורגניים, ירוקים ופרחים).

 

לקביעת תור לאבחון וטיפול בנגעי עור לחצו כאן.



 
We care about your thoughts!