.

שימוש בתזונה לריפוי ילדים אוטיסטיים והיפראקטיביים

מאת: ד"ר עדיאל תל-אורן

החברה המערבית נמצאת ב'דיאטת רעב רבת קלוריות'. אנחנו לא רעבים, אך מבחינה תזונתית אנו נמצאים ברעב מתמיד ואף מרעיבים גם את ילדינו, ולא מספקים להם את המרכיבים התזונתיים הנחוצים (תזונה המתבססת על "ג'אנק-פוד"). תזונה נכונה היא הבסיס; הבריאות מתחילה מבפנים - לאכול כמה שיותר מלא, חי, שלם, מונבט. לאכול על-פי הטבע - מזונות אורגניים. ילדים רבים חשופים לשומנים מוקשים או מוקשים למחצה (כמו מרגרינה ושוקולד), שהורסים את השומנים הבריאים שמקורם בעלים ירוקים, אגוזים ושקדים.

 


סיכום הרצאה מ- 2004
 

תזונה ואוטיזם

העיכול של מזון מעובד שיש בו 'קלוריות ריקות' כמו לחם לבן, אורז לבן וכדומה - מוביל למחסור בוויטמין B1 הנחוץ לפירוק עמילן. גם משקאות קלים גורמים לאבדן משמעותי, והתוצאה - בעיות מיידיות בתפקוד המוח. 'תזונה ריקה' מובילה למחסור נוסף, באבץ ומגנזיום. חומרי צבע, טעם, וריח שנמצאים ברוב המזון המעובד קשורים לבעיות התפתחות. סוכר לבן - (נטול חומרי תזונתיים) גורם לדם להיות יותר סמיך. כתוצאה מכך מגיע פחות חמצן למוח. הסוכר גם מעודד צמיחת יתר של פטריות במערכת העיכול. רבים ממזונות אלה הם ממכרים.

גם אלרגיות ורגישויות מזון קשורות לבעיות בהתפתחות הילד וגורמות לבעיות גם אצל מבוגרים. מערכת חיסון ירודה קשורה לבעיות התפתחותיות כגון הפרעות קשב וריכוז ואוטיזם. ילדים רבים מפתחים אלרגיות עקב תזונה לא נכונה (עודף גלוטן, עודף קזאין בדברי חלב), שגורמת להצטברות רעלים הפוגעים במערכת החיסון ובמערכת העצבים המרכזית. הימנעות ממוצרי חלב, בשר, שמרים, וממאכלים שמכילים גלוטן - עשויה לשפר את המצב.

בעיות התפתחות ובמיוחד אוטיזם קשורות לחיסונים מסוימים (במיוחד ל-MMR). גם הנטיות הגנטיות של הילד קשורות להתפרצות המחלה, כי לכל אחד מאתנו כמויות שונות של אנזימים ויכולת שונה לנטרל רעלים שעלולים לפגוע במערכת העצבים ובמוח.


 

אנטיביוטיקה ואוטיזם

מחקרים רבים מצביעים על קשר הדוק בין שימוש באנטיביוטיקה לבין בעיות התפתחות (במיוחד אוטיזם). רוב סוגי הפטריות, השמרים והעובש אינם מושפעים מאנטיביוטיקה (במיוחד פניצילין). השמדת החיידקים ("הרעים" ו"הטובים") באמצעות אנטיביוטיקה מובילה לצמיחת יתר של פטריות, עובש ושמרים, שתופסים את מקום החיידקים ומפרישים כמות גדולה של רעלנים (חומצה טרטרית, ארבינוז, ואחרים). הרעלנים מפרקים קשרים כימיים בין תאי דופן המעי, שתפקידם למנוע את כניסת הרעלנים למחזור הדם. קיים יחס ישר בין חשיפה לאנטיביוטיקה לבין בעיות מוחיות, בעיות בשרירים, ועוד.

חומצה טרטרית נמצאת בשיווי משקל עם חומצה מאלית שהיא מרכיב חיוני במעגל קרבס, המייצר אנרגיה מסוכרים. במצב של עודף חומצה טרטרית, לרוב כתוצאה מצמיחת יתר של פטריות - הגוף מעכב את ייצור החומצה המאלית, ואנו עלולים להיקלע למצב של היפוגלוקמיה (חוסר סוכר), הפוגע בתפקוד הגוף. הגוף מייצר אנרגיה מחמצן + גלוקוזה. מוצרי חלב ובשר גורמים למחסור בחמצן. מחסור בגלוקוזה מביא להפרעות בייצור ואיזון האנרגיה.

תינוקות וילדים שקיבלו כמויות גדולות של אנטיביוטיקה מפתחים שינויים חמורים באקולוגיה הפנימית. ילדים שקיבלו כמות גדולה של אנטיביוטיקה לטיפול בדלקות אוזניים (נגד החוק במדינות מסויימות באירופה ובאסיה), הם בעלי סיכון גבוה ביותר לפתח אוטיזם. הסיבה האמיתית לדלקות חוזרות ונשנות באוזניים, כפי שהוכח במחקרים רבים - היא מתן אנטיביוטיקה לדלקת האזניים. בנוסף לכך שאנטיביוטיקה קוטלת את החיידקים "הטובים" וגורמת לצמיחת-יתר של פטריות, היא גם רעילה לכבד ולמוח. שימוש מוגבר באנטיביוטיקה גורם גם לרגישות מוגברת, לא רק לפטריות פנימיות אלא גם לפטריות חיצוניות שנמצאות במערכת מיזוג האוויר ובמקומות אחרים.


 

חומרים רעילים ואוטיזם

עודף עופרת, אלומיניום וכספית משפיע גם הוא על ההתפתחות, ובמיוחד על ילדים, שמשקלם היחסי קטן. שימוש בכספית נפוץ במיוחד למניעת עובש ופטריות (כמו לדוגמה בחומרי צבע). אנחנו סובלים מנשימה של גזים רעילים מחומרים ממיסים ונדיפים, הנמצאים בצבע שבקירות וממשיכים לצאת ממנו במשך 20-30 שנים.

גם קוטלי חרקים מכילים חומרים מסרטנים ורעילים למוח. הילדים רגישים במיוחד ולכן להם סיכוי גדול יותר להיפגע. דשנים כימיים בדשא מכילים מתכות כבדות. הילדים משחקים בחוץ וסופגים את החומר. טונות של כספית נשפכות לים (מסוכן לאכול דגי-ים, ולא רק לנשים בהריון). הים מזדהם במהירות עצומה ולא ניתן לדבר היום על דגים שהם "טובים לבריאות". כדאי להקשיב לאזהרות ולחשוד במתינותן - שהיא לרוב מסיבות פוליטיות. מחקרים הוכיחו שכמות הכספית ברקמות גדולה מאד אצל מי שאוכל הרבה דגים. (אצות עדיפות על דגים - כי אין להן תהליך אגירה של רעלים).

אמפטמין, ריטלין, קפאין - הם רעלים חזקים. אין כמעט הבדל ביניהם. ילדים שמקבלים קפה במינון גבוה, כתרופה, משפרים באופן זמני את הריכוז והקשב שלהם בבית הספר. ילדים שחשופים להרבה מוצרים המכילים קפאין (קוקה קולה) - נמצאים כל הזמן במצב של גמילה מהסם. אם נותנים להם קפה או חומרים דמויי קפאין, זה משפר את המצב באופן זמני, כאשר לטווח הארוך נגרמת החמרה גדלה והולכת של המצב. שימוש בריטאלין ממשיך את המעגל הפתולוגי ומרעיל את המוח והכבד.

אספרטיים (ממתיק מלאכותי) - רעיל ביותר למוח (חומר מסרטן בתוך מסטיקים ובכל "משקאות ההרזייה"). ממתיקים מלאכותיים חסרי קלוריות גורמים להפרשת אינסולין, הגורם לתחושת רעב ולאכילת יתר. ממתיקים טבעיים כגון פירות יבשים הם הממתיק הטוב ביותר!


 

מה עוד ניתן לעשות?

לצבוע את הקירות בחומרי צבע לא רעילים. ניתן לאטום את הצבע הישן כדי להפסיק את ההרעלה. למרבה הצער, התקן האמריקאי והישראלי מאפשר כספית בצבע.

לרוב המטפלים קשה להמליץ לילד ולמשפחתו על דיאטה כוללת שתעזור במניעת כל הבעיות, אך די בהימנעות ממזון-מהיר ומתועש כדי לשפר את המצב במידה ניכרת. הימנעות מסוכר לבן, מקמח לבן ומצבעי מאכל, יחד עם נטילת כמות קטנה של ויטמינים ומינרלים - מספיקה כדי לשנות את התפתחות הילד ולשפר את מצבו (למרות שזה לא מספיק לכשעצמו). ככל שצורכים יותר מזון אורגני נחשפים פחות לרעלים (גם באוכל אורגני יש כמות מסוימת של רעלים, מכיוון שהרוח נושאת את הריסוס למרחקים. רק חצי אחוז מגיע לשטח המיועד לריסוס, והשאר מתפזר).

טיפול ב-  CoQ10 תורם לייעול של ניצול האנרגיה בתא (מסייע לרקמות לקבל יותר אנרגיה, לאחר פגיעה בתהליך ייצור האנרגיה בשל צריכה מרובה של קלוריות "ריקות" ומזון מהחי). הוספת חומרים פרוביוטיים וחיידקים (בקטריות) "טובים" למזון. הוספת אימונוגלובולינים לשיפור מערכת החיסון. שימוש בקולוסטרום לתמיכה במערכת החיסון של מערכת העיכול. תוספת של ויטמין C, חומצה מאלית, ניאצין, ו- B6.

לבעיות התפתחות יש בדרך כלל גורמים רבים, לכן כדאי לטפל בכמה דרכים בו זמנית, כדי להגיע לתוצאה טובה. בעקבות הטיפול יכול להופיע אצל ילדים רבים שינוי גדול לטובה (תלוי עד כמה הורעל הילד ע"י סמים נוירולוגיים). פעמים רבות ניתן להחזיר את המצב אחורה. ניתן לשפר את המצב גם אצל מבוגרים.

לנוירולוגים קשה מאד לפתור את הבעיה. הם נותנים לילדים תרופות רעילות כנגד כל סימפטום.  עלינו לגשר על הפערים הקיימים כיום בין הרפואה האלופתית, שעדיין מתעלמת מממצאים מדעיים רבים, לבין החשיבה ההוליסטית המדעית, כדי לשפר את המערך הבריאותי המטפל בבעיות אלה, בעיקר לגבי נוירולוגים, הפסיכיאטרים, רופאי הילדים, ואנשי ציבור במשרד הבריאות.  רק על ידי שיתוף פעולה המבוסס על מחקרים עדכניים, ניתן להפחית ואף למנוע את המגפה הקיימת בישראל ובמדינות מערביות אחרות בתחום בעיות ההתפתחות.
 

 למידע נוסף מומלץ להאזין להרצאה מוקלטת בנושא - ממצאים מדעיים וטיפולים חדשניים בהפרעות התפתחותיות כגון אוטיזם, קשב וריכוז והיפראקטיביות.

 


 
We care about your thoughts!