.

בדיקות למחסורים תזונתיים, בדיקות ויטמינים

בדיקות לחוסרים תזונתיים

1.    RBC - חוסר בויטמין B12/חומצה פולית (בקרוב) - ויטמין B12 חשוב לסינתזה של חלבונים ולמניעת אנמיה, מחלות כלי דם ולב, לבעיות נוירולוגיות ונפשיות, ולהפרעות בכלי העיכול. תפקידיו העיקריים של הויטמין קשורים להגנה על תפקוד מערכת העצבים והמוח ולבניית תאים חדשים. ויטמין B12, יחד עם B6 וחומצה פולית, הוא חיוני לתהליכי המתילציה הקשורים בסינתזה של דנ"א ולהגנה על הדנ"א מפני מוטציות. כאשר יש חוסר באחד משלושת הויטמינים יש רמה נמוכה של מתילציה, המובילה לנזק לכלי הדם ולמוח. רוב האנשים סובלים ממחסור ב-B12 שהם אינם מודעים אליו; רמת הויטמין המינימאלית המקובלת כנורמאלית בארצות מסוימות היא כ- 200 ננוגרם, אולם רמה זו היא למעשה נמוכה מדי, וצריכה להיות לפחות 500-600 כדי למנוע מחלות; ועדיין, אנשים יכולים לפתח מחסור בויטמין כבר ברמה של 800, וגם ברמות גבוהות יותר עלול להיות מחסור. לאנשים הסובלים מרמה נמוכה של מתילציה כתוצאה מתזונה לקויה, נטיות גנטיות, רעלים סביבתיים, או גורמי דחק (סטרס) אחרים - מומלץ לקחת את תוסף המזון מתיל B12 (methylated cobalamin) המכיל כמות גדולה של קבוצות מתיל; במידה שלאחר נטילת התוסף חל שיפור בסימפטומים, כגון ביכולת החשיבה - הדבר יכול להצביע על מחסור בויטמין.  בדיקה של ויטמין B12 בסרום (נוזל הדם) יכולה להצביע על חוסר בויטמין, אבל היא אינה מעידה על כמות מספיקה שלו ברקמות. בדיקת ויטמין B12 בתוך כדוריות הדם האדומות (RBC - red blood cells) מספקת מידע גם מבחינת הכמות והשימוש של הויטמין ברקמות.

2.  בדיקה לחוסר בויטמין 25 -הידרוקסי D3 - היא בדיקה יותר אמינה לויטמין D אקטיבי שעבר תהליך של אקטיבציה בכבד, והיא עדיפה על הבדיקה הרגילה של 1,25-דיהידרוקסי-ויטמין D3 , אשר אינה מצביעה על תפקוד הויטמין D3 כהורמון בכל הגוף. בעבר התייחסו להורמון 25-הידרוקסי D3 כמשפיע בעיקר על סידן ועצמות - אך כיום אנו יודעים על מאות תפקודים חשובים של הויטמין, לגבי מערכת העצבים, מערכת ההורמונים, חילוף החומרים, מערכת העיכול, ועוד.

3. חוסר ביוד - בדיקת שתן ליוד (בקרוב) - יוד קשור למניעה של ציסטות ברחם ובשדיים, והוא אלמנט חשוב בתהליכים רבים הקשורים לבלוטת התריס, האחראית על קצב חילוף החומרים בגוף. מחסור ביוד הוא נפוץ מאוד בימינו. בדיקת השתן ליוד יעילה יותר מבדיקת הדם הרגילה. ניתן לבדוק מחסור ביוד גם בבדיקת השיער למינרלים חיוניים.

4. חוסר ב- DHA (בקרוב) - היא חומצה שומנית מסוג אומגה 3 החשובה להתפתחות המוח, ויש לה תפקודים חיוניים רבים הקשורים למעטפת התא, לתהליך ההגנתי והחיסוני, ולבריאות העור.  DHA מיוצר בגוף ע"י המרה של החומצה השומנית אלפא-לינולאיק-אסיד (ALA) שגם היא סוג של אומגה 3. אנו מקבלים את ה- ALA מצריכה של אגוזים וזרעים, עלים ירוקים ואצות.  גם כאשר יש בגוף כמות מספקת של ALA, פעמים רבות לא ניתן לייצר בגוף כמות מספקת של DHA בשל מחסור בחלק מהאנזימים הנחוצים לתהליך ההמרה.  דגי מים קרים מכילים DHA, אלא שהדגים מכילים בתוכם כספית ורעלים אחרים; על כן לא מומלץ לקחת תוספים של אומגה 3 המופקים מדגים, אלא DHA המופק מאצות, אשר אינן סופחות אליהן כמות גדולה של רעלים אלה;  המחסור באנזימים יכול לנבוע מסיבות גנטיות, סביבתיות (רעלים, מתח), ומסיבות תזונתיות של חוסר  בוויטמינים ובמינרלים הנחוצים לתהליך. בשל הרגלי תזונה גרועים לאורך שנים, הגוף עלול אף להפסיק לחלוטין את הייצור של אנזימים אלה. עודף של חומצות שומניות מסוג אומגה 6 הוא נפוץ מאוד בחברה המערבית, בגלל צריכת שומנים קלוקלים כגון שמן סויה, תירס, קנולה, חריע, בוטנים, זרעי כותנה, ועוד - והוא גורם למחסור תפקודי יחסי בחומצות מסוג אומגה 3.  עודף אומגה 6 גורם לדלקתיות ולבעיות אחרות, שגורמות לצורך רב יותר באומגה 3.

5. חוסר במגנזיום EXA ו-5 אלקטרוליטים עיקריים (בקרוב) - מגנזיום הוא מינרל חשוב מאוד, הקשור למאות תהליכים פיזיולוגיים ולהפקת אנרגיה. הרוב הגדול של האוכלוסייה סובל ממחסור במגנזיום שלא תמיד ניתן לגלותו בבדיקות המעבדה הרגילות: בדיקת מגנזיום בסרום (נוזל הדם) אינה אמינה; במדידת מגנזיום בתאי דם אדומים (RBC) יש סיכוי רב יותר לגילוי מחסור במגנזיום, אך עדיין התוצאות אינן מדויקות מספיק. לעומת בדיקות אלה, בדיקת EXA  - Elemental X-ray Analysis היא בדיקה הרבה יותר רגישה, הבוחנת תאים חיים אשר נלקחים מהריריות שמתחת ללשון. זוהי הבדיקה המדויקת ביותר לגבי האלקטרוליטים העיקריים בגוף, כגון מגנזיום, סידן (calcium), נתרן (sodium), אשלגן (potassium), כלוריד וזרחן.

6. הדיקת מינרלים - אלמנטים של RBC (בקרוב)- בדיקת דם המצביעה על רמתם של כ- 20 מינרלים חיוניים ואלקטרוליטים כולל מגנזיום, וכן מעידה על חשיפה למתכות כבדות שאירעה בתקופה האחרונה.

 

לתיאום בדיקות מעבדה לחץ כאן.



 
We care about your thoughts!